Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, December 14, 2011

Air kelapa lemon

aik? macampelik je kan.... tp bila dah cuba pasti nak lagi.... sedap taw, minum sejuk2 dikala tengahari yang panas ni.... walaupun sesetengah tempat hujan lebat hingga menyebabkan banjir kilat spt yg terjadi kat KL semalam tu, tp kat sini panas terik hari ni. ni pun tau taula... adakah akan panas hingga kepetang ataupun hujan disetengah hari? apa pun masa panas2 ni sedap sangat dapat minum air kelapa lemon ni.... sesuatu yg baru, sbb sllu tu minum gitu je kan, td asik g ronda rumah orang terjumpa resepi air kelapa lemon ni kat blog Ucu Bakery, since ada lagi balance kelapa muda ari tu, terus lah kak rose mencuba.. mekasih ya Faridah sharekan resepi ni dan kak rose nak kongsikan kat sini lak....


Resepi Air Kelapa Lemon

Bahan-bahan utama :
1 biji kelapa muda - diambil air dan isinya
1 biji lemon - diperah ambil jusnya
2 sb gula - ikut kemanisan masing-masing
Kiub ais


Cara-cara yang betul2 menjimatkan masa : Campur semua bahan diatas... sedia dinikmati.... nyaman sekali ditekak!

honey lemon ice --> honey+lemon+ice+air masak... dah ready!

honey lemon ice.... teringat masa makan kat Kluang Station hari tu, so ari ni cuba buat sendirik.... ya lah bahan pun sangat senang dah tentu sangat jimat kalau dapat sediakan sendirik kan.... kedekut sangat nak spend segelas air cenggini dah rm4.30++, eh x lah tp berjimat cermat! betul x? (kata GST cuma akan dilaksanakan pada Januari nnti, tp sekarang ni banyak tempat dah kenakan tax ni kan.... sapa nak jawap nih?????)

nyaman tekak dapat nikmati home made drink yang sedap nih.

8 comments:

cida said...

terliur nya tgk air kelapa...
mmg feveret...tp lom penah try ngan lemon :-)

Kakzakie said...

Itulah masa Ucubakery tunjuk kakak pun teringain, tup-tup Kak Rose dah buat dulu ye... kakak belum pernah minum style ini tau. Minggu nie balik kg boleh cubalah...

liza said...

salam kak rose....air kelapa 2 gelas, kurang manis yer....hihihihi

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

hai jelesnya.Ros kat opis ni tak dok apo2 nak makan.Lapor sungguh dibuat Kak Rose!

Kak Rose said...

cida, kak rose pun 1st time minum air kelapa ngan lemon ni..

Kak Rose said...

Kakzakie, wah pasti banyak kelapa kat kg tu... puas minum nnti!

Kak Rose said...

liza, boleh saja... tp kena tolong belah kelapa dulu ya... kejung tangan nak belah sendiri!!

Kak Rose said...

Ros, x sempat nak tapau ya... len kali kena bawak bekal kot!