Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, December 28, 2011

Officially UniFi subscriber

setelah jenuh menunggu sepanjang pagi at last kontractor pemasangan tu datang at 1.15pm.... dan terus je buat keja2 installation... mula2 tu dia check kat mana nak lalukan cable fiber tu.... bila dah sure dia terus mulakan keja tu.... maklumlah dah lewat, janji nak datang pukul 9.30 pagi tp bila dah sampai tu macam tepilanjat lak bila kita kata dah tunggu sejak pagi lagi..... as if kita x dak communicate dengan office dia... tp nak buat camner kan, biar ka je dia buat kejanya...

memula panjat tiang phone ni yg betul2 terletak kat paras bumbung dapur kak rose je....nampak macam banyak sangat keja yg nak kena buat untuk pemasangan ni, tp nasib baik kotak fiber optik distribution tu betul2 ditiang tepon diblakang rumah jadi x jauh la dia kena tarik wayer tu dan terus sambung kerumah...tp pas tu kena tebuk dinding untuk nak lalukan wayer tu ke set top box dan modem...

tengah mendrill kan dinding yang sangat keras.... ada orang tu volunteer je nak tolong pegangkan vacuum sedut abok... biar cepat siap katanya. x sabo dah ni......

lama jugak dia nak buat installation ni.... dari jam 1.30 sampai dah hampir pukul 5 baru siap semuanya... ya lah 4 lubang nak kena drill, pas tu tarik wayer segala pas tu set-up the installation.... modem baru pun mula beroperasi...

first2 mesti la tengok you tube... ada sangkut2 x... dan yang pasti tengok kelajuan download tu... masa guna streamyx siput tu x penah dapat selaju ni... jakun la pulak! ya lah streamyx tu cuma dengan kelajuan 1Mbps compare to UniFi ni 5MBps ... mmg la laju dan fees pun mmg lah berbeza.... yg penting sekarang bye bye streamyx siput tu.... cuma harap2 dengan UniFi yang masih baru ni x de la kejadian lembab macam siput lagi.... dan yang pasti akan banyak lagi menda2 yang nak di download! maklumlah laju jer...

selamat jalan dan bye bye to streamyx modem ni.... wpun banyak jasanya tp ttp bye bye ya...

dan buat apam beras ni untuk jamu si tukang pasang tadi....

3 comments:

Mat Gebu said...

Tahniahhh..kws saya lom ada lagi UNIFI, maklumlah pendalaman..

Kak Rose said...

Mat, kak rose pun orang pertama kat sini... tu kata tukang pasang tadi la... betul ke x tak tau la pulak!

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Kak Roseeeeeee...wa bestnye, lepas ni dah mmg kene marathon laaa nak kejor entry kak rose yang zaaaaaaaaaaaap!!!

Tahniah kak....:)