Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, February 19, 2012

Cekodok pisang gebu

salam pagi minggu semua..... wah!!!! pepagi pas subuh dah buat entry cekodok? saja jers bb dah bangun awal dan nak g briskwalk hari hujan pulak.... terus lah ngadap mendaalah ni.... apa lah lagi kerja yg kak rose ade kan? ni je la yg rajin kak rose buat. nak ngemas rumah, nanti2 lah kalau rajin. boleh gitu? cekodok gebus gebas ni kak rose buat minggu lepas lagi, sbb nak abeskan pisang yg dah over ripe tu. mmg gebus sangat, ada rasa macam kek pun ya jugak.... resepi dari rumah CMG, mekasih ya mat kak rose sharekan kat sini lak ya... selamat berehat2 pada semua.... kak rose nak g melaka pagi ni...

BAHAN-BAHANNYA :-)
8 biji pisang emas (kak rose guna 4 buji pisang montel)
3/4 camca teh soda bicarbonat
1 camca besar gula perang @ 1/3 camca besar gula halus
1 cawan tepung gandum (haha sori tertinggal..tadi)
1/4 camca teh garam halus
Minyak untuk menggoreng

CARA MEMBUATNYA :-)
  1. Kupas pisang, lecek bersama gula, garam dan soda bikarbonate hingga hancur. Masukkan tepung dan gaul rata hingga sebati. Perap 30 minit.
  2. Panaskan minyak pada tahap kepanasan sederhana. Basahkan hujung jari dalam air, jemput kan adunan tadi ke dalam minyak panas, pastikan jangan banyak2, mat buat dalam 10 biji macam tu, sebab ianya akan kembang. Tapi ini bergantung pasa saiz kuali yang anda gunakan.
  3. Goreng hingga kuning keemasan pada seluruh bahagian cekodok. Angkat dan toskan. Letak atas paper towel dan biar minyak terserap. Hidangkan bersama kopi atau teh...

3 comments:

HomeKreation said...

Aslmkm KakRose. Along selalu buat ni.... Pisang bnyak ni.... antara dgn rajin/tidak jer.....hehe

Cekgu Maz said...

rajinnye buat cekodok pisang nie....sedap makan pepagi ngan air teh atau milo...aduhh lapa la..

kasihredha said...

makan cekodok sambil minum teh..sambil berehat2...nikmatnya