Bahan-bahan
Cara-cara - 100 g tepung beras
- 100 g tepung jagung
- 1,600 ml santan (500 ml KARA+ air)
- 100 ml air pandan (atau 100 ml air + pandan pes)
- 1 sk garam atau secukup rasa
- sedikit pewarna hijau (opt)
- SIRAP GULA MELAKA :-
- 500 g gula melaka
- 1000 ml air
- 2 helai daun pandan - disimpul
- Masak sirap gula hingga gula larut dan tapis.Ketepikan.
- Satukan kesemua bahan2 dalam periuk dan gaul rata.Masak hingga pekat dan kilat,hingga adunan meletup-letup.
- Tuang adunan ke dalam loyang atau acuan dan sejukkan.
- Sajikan bersama sirap gula melaka.
4 comments:
cantik molek aje bubur sum-sum tu....
makan waktu buka sejukkk..
azian, nnti posa boleh wat ni.... senang sedap lak tu.
salam kak
so mabeles..tgk som2 nih..terasa jer kat tekak..yat ada pernah buat 2 kali tapi tak taulah bab nak kena kacau hingga pekat & likat yg selalu tak pass..so selalu mintak tolong MIL buatkan..
Yat, untung ada MIL yang rajin... x kira la sapa buat asal dapat makan kira ok la tu....
Post a Comment