Lanai Kijang
Thursday, July 29, 2010
Dadar lauk samarinda
Selamat petang semuanya..... dah minum2 ke.... jom mai kita minum teh O dengan dadar lauk samarinda ni..... tengok kat rumah hana dan nor nganu tu sungguh lah terliur nak makan.... dan dengan rajinnya ari ni kak rose pun buatlah.... dengan inti sadin.... x tau kenapa sadin ni jadi lauk samarinda lak kan? .... x kisahlah kan asalkan sedap... tu yang teringin sangat nak makan tu.... buat 2 kaler.... mulanya nak buat macam nor tu ada jalur2 gitu.... tapi dah malas belasah je lah jadi 2 kaler... lagi pun botol mayo yang diidamkan belum ditemui..... nnti nak g ke Daiso pulak la.... bila dah dapat nanti boleh buat yang kaler maler tu.... kalau x keras tangan lah....
dan resepinya kak rose copy dari rumah nor secubit garam yang asalnya amik dari izahdaut dan juga hana.... tima kasih suma ya.... mintak izin nak kongsikan resepinya kat sini ya.....
DADAR LAUK SAMARINDA
copy dr rumah Izah Muffin
Source: Buku aneka Hidangan SARAPAN
Bahan-bahan:
610 gm air
300 gm tepung gandum
1 biji telur
1 sudu makan tepung jagung
1 sudu makan minyak jagung (saya guna minyak masak biasa je)
1 sudu teh garam
Sedikit pewarna kuning (saya letak 1/2 susu kecil kunyit serbuk)
Bahan inti:
20 gm rempah kari ikan
1 tin sardin - dihancurkan (saya guna tin kecil)
1/2 biji kentang- yang ni saya tambah
100 ml air
4 biji cili merah hiris (saya tumbuk cili padi)
2 biji bawang besar
5 sudu makan minyak masak
5 ulas bawang putih cincang
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1. Campurkan semua adunan hingga menjadi seperti adunan goreng pisang.
2. Kemudian masak di atas kuali dan leperkan secara membulat satu persatu hingga habis. Ketepikan.
3. Untuk membuat inti, panaskan minyak, dan tumis bawang besar dan putih hingga naik bau.
4. Masukkan rempah kari dan sikit air dan masak hingga terbit minyak.
5. Masukkan kentang, sardin, cili, garam dan gula dan tunggu hingga masak.
6. Ambil dadar tadi, letakkan inti di atasnya dan gulung. Sedia untuk di hidang.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment