Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, July 5, 2010

Serawa sagu nangka

salam dan selamat petang suma..... ari ni abang minta buatkan serawa sagu nangka ni.... akceli pagi tadi g tesco dan nampak staff kat situ tengah belah dan bungkus nangka ni.... fresh flesh... baru kuar dari buah tu.... tu yang beli tu, teringin jugak nak makan tapi kan....tapi kena sabau dulu lah ya.... biar kali ni abang makan dulu.... tapi dia makan seulas pun tak abes.... nasib baik ada ibu sharifah datang tengahari tadi.... bagi dia separuh dan bakinya kak rose buat serawa ni.... or pengat kata orang2 johor.... resepinya kak rose copy dari blog Naz Rinn Chan... tp dia beli 12 ulas tiga ringgit.... kak rose nyer 12 ulas for 5.99 (eee jelesnya.... dan ulasnya kecik2 pulak tu.... hu hu hu....) kak rose mintak izin nak kopipes resepinya ya.....

SERAWA SAGU NANGKA

Bahan-bahan:
150gm sagu
Air secukupnya
1/2 cawan gula putih
1 sudu besar gula merah, dibancuh dengan sedikit air dan tapis
1 mangkuk santan kelapa
Secubit garam
Daun pandan

Cara-cara:
1. Basuh dan toskan sagu.
2. Rebus air hingga agak mendidih.
3. Masukkan sagu dan kacau sehingga sagu kembang.
4. Masukkan santan dan gula. Gaul sehingga mendidih dan sebati.
5. Masukkan hirisan nangka. Kemudian masukkan bancuhan air gula merah. (kak rose omit gula merah tu)
6. Kacu sebati. Sila adjust kemanisan ikut selera anda.


orang tua2 kata makan nangka ni angin..... betul ke? wallahualam.... jangan lepas makan ada orang naik angin sudah lah ya...

9 comments:

izahdaut said...

kak rose..pes time saya tengok sagu ngna nangka nih..sedap ye? mcm bubur pisang ngan sagu tu ke rasanya?nyum nyu..rasa cam sedap jeee

Kak Rose said...

izah, entah le rasa dia camner sbb kak rose x makan... buat untuk cik abang yg belum balik keja... x makan lagi hu hu hu...

zurena said...

panas2 ni pekena serawa sedapnya....

Kak Rose said...

zurena, tambah ais.... hmmm nyam nyam

TopsyTurvyMum said...

1st time gak tgkk!
mesti best nii kan kak rose...

JaSSNaNi said...

wahhh kak.. desert2 ni.. sedap makan time nak relaks2.. kannnnnn... tak pernah try lagi wat desert ni.. this week end.. leh try wat lak.. hehehe..

re: kak.. owh.. 4.4kg it's working.... amazing... atleast akak berjaya.. cuba lagi kak.. jangan beralah.. nak pakai baju raya lawo2 kan... :D

kak.. nani je lom start2 lagi.. hari tu dah try 12 days without nasi.. turun about 2.5kg.. lepas tu.. pening cam orang mabok.. tu yg stop.. amik nasi.. pelan2.. aleh2 berpinggan2.. hahahaha.. suggest sket kat saya kak.. :D

Anonymous said...

kalu nak tambah dengan tepung pulut ..camne ?

zuraida lazim said...

Teringin nak buat..macam sedap

zuraida lazim said...

Teringin nak buat..macam sedap