Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, October 31, 2011

Kuih bakar kentang

sana sini tayang kuih bakar kentang.... apa lagi kak rose ni kan x leh tengok tayangan amal cenggini terus je terasa sangat nak makan.... dan kenalah buat sendirik kan.... x de kelapa, guna santan serbuk jer... nasib baiklah turn out ok. dapatlah merasa kuih ni bersama secawan susu omega dikala hujan turun dengan sangat lebatnya.

resepinya kak rose amik dari dapur Ummi lagi...yg resepi asal dari Jun...tp kak rose buat separuh adunan jer... maklumlah dua molot je nak nyuapnya.... dapatlah ngam2 6 biji dalam acuan silikon yg pertama kali guna ni... mekasih buat anda berdua sharekan resepi ni dan kak rose mintak izin nak kongsikan resepinya kat sini lak...

Bahan:-
  • 2 biji ubi kentang sederhana besar - rebus n kisar
  • 1 biji telur
  • 2/3 cawan gula pasir
  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan
  • sedikit pewarna kuning/hijau
  • 1/3 sudu besar minyak sapi-cairkan
Cara-Cara:-
  1. Dalam bekas, kacau telur n gula hingga gula larut.
  2. Masukkan tepung n santan. kacau rata, pastu tapis.
  3. Masukkan dalam ubi kentang tadi dan kacau rata.
  4. Masukkan minyak sapi cair dan kacau sebati.
  5. Sapu loyang/acuan dengan minyak, panaskan sebentar, tuang adunan.
  6. Masak atas api kecil, tabur bijan jika suka.
* jun guna acuan kecil2 n bakar dalam oven aje lebih kurang 15-20min..(akak guna ramkin berdiameter 5 inci dan bakar selama 35 minit selain acuan kecil2 tp agak nipis acuan tuu..hehe)

panas2 baru kuor oben.... kuih mmg panas tp acuan x panas pun.... jakun sungguh bila pertama kali guna acuan silikon ni.... (ketinggalan ketapi sungguh kak rose ni kan...) bli punyalah dah lama hingga terlupa yg kak rose ada acuan nih!

10 comments:

K.Nor said...

wahh k.rose pun dah ada SM ya.. kaler kuning lagi..hcantik bentuk bunga tu k.rose.. mudahkan bila guna SM, tak perlu gris

norlie said...

cantiknya acu silicon.. saya x nak jumpa bentuk tu lagi.berapa hagenya..

Kak Rose said...

Nor, dah dekat setaun bli... sampai terlupa lak...td bila selongkar drawer, lain yg dicari ini pulak yg jumpa... terusla rasmikan!

Kak Rose said...

nolie, ada banyak bentuk kat kitchen shop, Empire Subang...49 hengget!

Sheila Shafeareen said...

As'salam kak rose...amacam kak sdp tak..sdp kan..lawa leSM tu...ada juga surh kawa negok2 kan...insyaallah kalau ada nak juga renbat...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

ala kak rose... sy langsung takde SM tu kak.. maknanya sy ni lagilah teruk.. bukan ketinggalan keretapi jer.. tp ketinggalan kapal terbang terus.. hehehe...

lawalah kak kuih bakar akak tu.. senangkan kecik2 gitu.. nak hidang pun cantik jer..

cik cek said...

Bestnya kak Rose acuan silicon ni...mesti senang digunakan kan....:D

Kak Rose said...

Sheila, sedap sangat.... rasa x cukup lak 1/2 adunan tu..

Kak Rose said...

Madiha, tu la satu2 nya yg kak rose ade... buat hilang kempunan...he he he...

Kak Rose said...

cik cek, mmg best... sbb x melekat.. tp harganya sungguhlah burnt the pocket... pada kak rose la...