Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, October 1, 2011

Ati maaaanyak sedey...

Aduyaiiiii… permulaan oktober dan permulaan yg sangat x berjaya…. tengok kawan2 buat dengan jayanya, kak rose pun nak lah mencuba…. x teringatkan yg tangan ni mmg sangat pobia nak wat apam kembang mekar2 cenggini!…. banyak x menjadi dari sebaliknya! don’t’t know what went wrong…. semua dah ikut tp x cenggini jugak jadinya! salah api x cukup kuat? terlebih putar? yogurt nak kena sejuk ke? kak rose kuorkan dari fridge awal2 bg room temp. baru guna…. keras tangan? entahlah… yg pasti yogurt ada lagi, kalau rajin nnti leh try lagi…. kalau rajin dan ilang pobia la! ampun banyak2 kepada tuan punya resepi sbb kak rose telah menjadikan apam yogurt ini sungguh tidak ayu!

mula2 tu kompiden jer.... wpun kaler pucat, harap2 kembang la....

resepinya kak rose cnp dari rumah AlongRoz yg apamnya kembang sangat cantik mengguda... mekasih ya pada semua yg share resepi ni

Source: KakPaty
Original recipe by: Rima
Alih bahasa by HomeKreation
Bilangan 28 ketul

BAHAN2:
1 1/3 cwn Gula Kastor (AlongRoz: dah kurangkan drpd 2 cwn sukatan asal)
1 st Ovalet
2 cwn Tepung Gdm
1 cwn Yogurt
2 bj Telur
1/2 st Double Action Baking Powder
1 st Pes Coklat/Pandan

CARA2:
1. Masukkan kesemua bhn ke dlm mangkuk & pukul dgn kuasa tinggi sehingga kembang & pekat.
2. Ambil +/- 5 sb & campurkan dgn pes coklat/pandan.
3. Sudukan adunan kedlm cwn kertas & letakkan sedikit adunan coklat/pandan di tengah nya.
4. Kukus 15 min.

tu dia, 1st batch.... suma x nak kembang! frust sesangat!

2nd batch.... nasib baik ada yg nak bagi kak rose senyum sikit...

wpun x kembang mekar macam Along punya, tp at least kan.....

31 comments:

lyn at home said...

alaaa kak roseku jgn sodih..sodih..pada lyn molek dah ni,,asal makan sodap oraiitt..apa2pun kak rose "Usaha Tangga Kejayaan"hihihi

Sheila Shafeareen said...

salam kak roe saya pun pernah tejadi juga mmg langsung x kemban bilat je atas ni...senyum pun idak masam kelat..tp dlm nya cantik gebus bukan main,,,ada hajat juna nak buat lg....sweet je warna apam akk

K.Nor said...

dah merkah tu k.rose.. kira jadi dah tu.. cam along tu dia guna mould yg lubang2 tu yg jd over mekar.. :)

♫ mokwo® ♫ said...

salam rose..apam nih mokwo buat dulu memang mekar2 setaman jadik nya..kukusan dah panaskan dulu sekali dgn loyang2 nya ke idak
lagi satu sebelum satukan ovelet tuh, mokwo gaulkan sebati dengan satu sudu kecil gula dan satu sudu besar yogurt..supaya ovelet senang sebati dan larut dengan adunan lain...nanti try lagi..InsyaAllah!

izahdaut said...

kak rose.. sama ngan saya la. fobia ngan apam gini. 2 kali buat apam dot2, dua kali tak menjadi. apam yogurt ni skali buat boleh la.. pastu nak try menjadi dengan gebu betul, buat skali lagi.. rupanya lagi bantat. sian je tengk anak makan apam bantat. tapi diorg gemar. mak nyer pulak mmg tak reti. mcm nak serender je

nuwairani ismail said...

ingatkan sy je yg fobia dengan mende2 mcm ni. rupenye org lain pon ada jugak yg fobia...hihih

Kak Rose said...

lyn, mmg sodih sangat tengok kejadian apam ni... yg x nak senyum tu dah kasi che ts kenyang!

Kak Rose said...

sheila, wpun x kembang tp mmg dalam dia lembut gebus sangat... kak rose pun ingat nak cuba lg sbb yugert tu ada lg...kalau rajin la

Kak Rose said...

Nor, tengok nor guna acuan cam tu pun kembang gak... agaknya nak kena pinjam jari2 nor yg berseni tu kot!

Kak Rose said...

mokwo, oooo... gitu ker? terima kasih sangat2 dengan tips tu... kena save kat my doc. senang nak refer nnti.

Kak Rose said...

izah, apa la nasib kita kan....nnti kita try lg guna tips yg mokwo bagi tu... mudah2an menjadi!

Kak Rose said...

nuwairani, ada geng la kak rose ni nampaknya!

rostina76 said...

salam k.rose....hehe!!!saya tgk je tajuk post akak terus terpikat sbbnya pagi ni saya buat apam gak (tapi apam beras).huhu!!!BANTAT...bila baca post akak sejuk sket hati yelah kan org yg 1st time buat macam saya ni nak frust lebih2 & give up? Tak patut la sbb kdg2 yg sifu mcm akak pun diuji juga ye.hehe!!!!semangat nak try semula ni..come on k.ros & ros...practice make perfect!!

Kak Rose said...

rostina, kak rose ni pun masih belajar masak.... n x pandai2! tu yg buat apam suma pun x nak kembang!...betul tu practice make perfect. so, jgn give-up ya.

HomeKreation said...

Salam KakRose cayang.... Along tengok elok merekah je, siap kelopak tiga lagi... mekar cantik lah tu...! Tips dari Along, jangan kukus banyak2 sangat, kurangkan & letak jarang2. Lagi satu, cups tu kena yg lebih tinggi, kalau rendah sangat adunan tak cukup byk jadi tak dapat nak melempah mekar nya. Dah jadi lah tu KakRose, cuma next time guna acuan yg lebih tinggi supaya mekar nya lebih kelihatan.

Kak Rose said...

Alongggg... nak nanges taw tengok kejadian apam tu...anyway tq for the tips... ada cup yg tinggi sikit tp x terpk lak nak guna yg tu...ish.. ish... learnt from the lesson and many tips yg dapat dari percubaan ini! tq again!

kasihredha said...

chayokkk kak rose

tok_chik said...

puan ...adakah bersebab daripada pengguna bekas pakai buang tu ...apa kenamanya...
sebab anak buah saya pernh buat menggunakan bekas yg macam puan gunakan ...dan hasilnya memang tak memberangsangkan

Ida,Japan said...

senyum apam yg sgt mekar....tahniah kak rose, boleh buat dan buat lagi la ni

Kak Rose said...

kasih, he he he...

Kak Rose said...

tok_chik, x tau dimana silapnya... kena cuba lagi dengan mempraktikan tips yg sifu2 tu bagi... Insyaallah

Kak Rose said...

Ida, ada hati nak cuba lagi... tp kena hilangkan fobia ni dulu la...

azieazah said...

Tetap boleh makan, kan? Jangan risau, usaha tangga kejayaan wpun nak buat tu tak perlu panjat tangga. hehehehe

sila cuba lagi. Kali ini boh kaler Purple plak. :)

Kak Rose said...

azie, boleh n sangat gebus n sedap lak tu.... cuma rupa parasanya sangatlah juling mata memandangnya!.... hehe.. fobia dah nak panjat tangga tu!

Anonymous said...

Salam wahai Kak Rose, kok sedey, jangan gitu bagi Ratna apam nya semekar bunga rose yang berkembangan cantik-molek seperti photo profile empunya Kak rose.

Ditambah warna-warni apam begitu lembut menambat lagi sang mata memandang.

Salam manis manis madu.

Anonymous said...

Kak Rose ... gumbira rasanya .. kini Ratna boleh berkomentar tapi terpaksa gunakan profile "anonymous" tak apa ya wahai Kak Rose, asalkan Ratna boleh berkomentar gitu, voilà!

Senangnya rasa hati perasaan sudah boleh kembali berkomunikasi dengan Kak Rose yang budiman.

Salam manis manis madu.

Kak Rose said...

Salam kembali Ratna, anon pun x mengapa asalkan dapat berkomunikasi spt dulu...pc nya masih belum dapat ubatnya ya?...

ady said...

as-salam kak rose
cantik mekarnye..warna pun cantik..

Mama Hawa/Mama Nani said...

As Salam Kak Rose..
Hawa pun fobia bila buat apam apa2 jenis apam lah tapi bila minta tips dari Nor SCG allhamdullilah menjadi..pernah buat apam nih menjadi. Yg kak Rose buat mmg menjadi cuma next time Kak Rose tambah adunnan biar penuh sikit. Bila dah kukus apam akan jadi tinggi & mekar..hehehe mcm pro lak hawa nih hehehe

Kak Rose said...

ady, banyak yg x mekar dari sebaliknya tu yg buat kak rose keciwa sangat!

Kak Rose said...

Hawa, kak rose dah collect semua tips dan simpan untuk rujukan lain kali bila nak wat lagi.... terima kasih pada sifu2 masak yg x pernah jemu bagi tunjuk ajar tu. terima kasih sekali lagi...