Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, October 20, 2011

Kuih bakar jagung

bakar dakam bekas kecik2.... senang nak ngap!

salam dan selamat petang.... dah minum petang ker?.... hari ni kak rose masih bz goyang kaki... menyudahkan keja jahitan tu.... dan kuih bakar jagung ni dah pun selamat.... 2 hari lepas punya menu minum petang baru nak tepek kat sini.... x pe kan?

resepinya kak rose amik dari Myr oleh zana, mekasih ya dan kak rose mintak izin nak sharekan kat sini lak... meh tengok resepinya...

Bahan-bahan

  • 1 cawan tepung gandum
  • 1 cawan santan (kak rose guna sepeket santan serbuk + secawan air)
  • 1 cawan susu sejat
  • 3/4 cawan gula
  • 2 biji telur
  • 1 tin jagung manis ala krim
  • sedikit pewarna kuning
  • sedikit bijan jika suka

Cara-cara

  1. "Blender" semua bahan hingga sebati kecuali jagung dan bijan
  2. Masukkan jagung dan "blender" sebentar.
  3. Tuangkan dalam loyang dan taburkan bijan jika suka.
  4. Bakar pada suhu 160 C selama 1 jam

23 comments:

cik cek said...

Kak Rose...

kat sini baru je lepas hujan..perut pun nyanyi2 lagu keroncong tuk kak rose...he he...nak ngendeng kuih bakar jagung ngan kak rose ni...emmm...harumnya bau kuih bakar ni...:D

tun_telani said...

sedapnyer kuih bakar, tun xpenah wat kuih bakar jagung ni. makan panas2 sedap niih..

Sheila Shafeareen said...

salam kak rose masih menjahit lagi uncang ye..dah siap tunjuk ye...menarik kuih bakar jagung akk tu boleh lah cuba pula resepi ni..hari ni saya buat kuih bakar kentang...

Nazrah said...

salam kak rose..tak pernah cuba wat kuih bakar jagung ni..esok esok kita cuba yer...

june said...

salam kak rose.. nak minta izin share resipi ni dan nak buat jugak...

Uncle Lee said...

Hi Kak Rose, I bet your kitchen smells like a flower garden with your love of baking cakes.
And these kuih bakar jajung looks really good.
Nasib baik when a bachelor I did not meet lovely ladies like you who make these beautiful kuihs and delicious foods....habis cherita, hilang my bachelor's degree, ha ha ha.

But in the end kena juga sangkut by a lady who laid a trap for me...invited me home to eat her ikan chincharu sumbat sambal, kangkong belachan, sambal belachan and fish head lemak.
I married the cook!
Nobody had warned me about women who can cook! Ha a ha.
You have a nice day, simpan satu lagu dalam hati.
Lee.

Chah said...

Kena pasang motor la kak rose kt mesin tu...kalu idak menggoyang kaki n pinggul cepat ler selim... Sedapnya bingka jagung tu...semerbak bau sampa sini... Tumpan link blog kak rose kat blog saya...untuk rujukan di hari tua..;)

Kak Sam said...

Teringin nak mencuba tapi macam takde orang nak makan je.

Nieza said...

kak rose, sedapnya! baru jer buat kuih bakar pandan..dah terliur nengok yg versi jagung pula...nanti nak cubala..:)

azieazah said...

Uihhhh senangnya nak buat. Lagi senang kalu ada yang tolong buatkan, pastu comel comel camtuh. Betul, senang nak ngap!
hehehehehe

yana halim said...

senang juga buatnya. nih nak cari oven jugak nih...huhu

Kak Rose said...

cik cek, x sempat nak ngendeng dah abes pulak la....

Kak Rose said...

tun, semua kuih bakar kak rose mmg suka...tp nak buatnya mmg bercinta la...

Kak Rose said...

sheila, ya tolong kawan tu... nnti nak try lak kuih bakar kentang tu... mesti sedap!

Kak Rose said...

Nazrah, nak abeskan jagung belen buat apam balik ari tu.... terjumpa pulak resepi kuih bakar jagung ni... sedap!

Kak Rose said...

june, silakan.... silakan.

Kak Rose said...

Uncle Lee. he he he... ketawa dulu... still can remember ur cerita ttg how u met ur future wife... sangat pandai cari calon ya... terus married the cook...

Kak Rose said...

Chah, kak rose ni x pandai guna yg pakai motor.. ni pun setahun tak sekali guna...

cubala nnti kalau senang... tq link ya..

Kak Rose said...

Sam, buat 1/2 adunan pun ok gak...

Kak Rose said...

Nieza, tengok kuih bakar pandan nieza tu sangatlah menyelerakan... rasa nak ngap jer kat skrin tu...

Kak Rose said...

azie, g kedai je la jawapnya... tp kalau buat sendiri lg puas ati taw!

Kak Rose said...

yana, carik jangan x carik... pas tu cuba buat kuih bakar ni ya.

Faiz said...

salam kak rose, baru semalam beli jagung krim 1 tin..tengah cari2 resepi kastad jagung, jumpa pulak kuih bakar jagung nih..wahh pilihan yg baikk