Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, October 26, 2011

Cucur badak blackout

ada ke kuih nama ni?.... nak tau kenapa? masa tengah uli tepung dengan kentang lenyek ni tiba2 kedebooommm.... kilat n petir yang sangat kuat dan apalagi rumah ni bergelap lagi.... sllu sangat power trip.... blackout lagi..... dah la rumah ni mmg gelap... sepanjang hari kena pasang lampu! kak rose ni jenis penakut sangat, jd tunggu hingga hujan reda barulah on kan balik switch board tu... tu pun jolok guna ruler kayu, siap pakai seliper bagai as a precaution. takut!

buat kuih ni dalam cahaya samar2 dari luar jer... nasib baik kuih ni x la hitam cam badak sungguh kan.... tp goreng pun masa dah ada api balik, tu yg x jadi hitam macam badak... resepi kulit cucur badak ni kak rose amik dari rumah Ummi, tp inti kak rose x buat, guna serunding daging yg dah sedia ada... sorri ya Ummi, kak rose dah kasi nama baru pd badak ni... he he he

Bahan-bahan:- ( anggaran 16 biji )
  • 500 gm ubi keledek ( kalau color merah lagi sedap) (kak rose guna kentang)
  • 3/4 cawan tepung gandum
  • 1/4 cawan tepung kanji
Cara-Cara:-

  1. Rebus ubi sampai empuk, angkat dan tos kan, terus lecek2 kan ubi tu masa tengah panas
    lepas dah sejuk boleh letak tepung dan gaul2 rata.
  2. Ambik sedikit doh dan buat bulat2, kemudian leperkan pada tapak tangan dan isi inti.
  3. Lepas tu bulat2 kan kasi cantik, letak kueh yg dah siap atas dulang yg telah ditaburkan dengan tepung utk elak kan dia melekat bila diangkat nanti.
  4. selepas siap, goreng kueh dengan api sederhana. selalu balik2 kan kueh agar kueh masak sekata. bila kekuningan boleh lah diangkat.

14 comments:

quinnie said...

salam kakrose...sedapnya..lama saya tak makan kuih ni..:)

Cendana Kasih said...

bestnyer cucur badak makan time ujan2... hehehe....

Kak Rose said...

quinnie, kemaruk nak makan, guna kentang pun jadi!

Kak Rose said...

Noorma, makan masa suam2 bersama nescafe.... hujan lebat kat luar pun x ingat dah!

Puan Ros @ Sinaranmenu.blogspot said...

Ya la kak rose,hari2 hujan kan???dapat ni pekena dengan kopi masa hujan lebat lagi la bestkan?

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, saya ta'pernah bacha or heard this name of a kueh before, but sure looks good.
Looks like donuts too.
Ha ha, love your sense of humour.
What happens if there is a flood? Ha ha ha....
Have fun and keep a song in your heart.
Lee.

Kak Rose said...

Ros, hujan2 ni perut terasa lapo jer... apa pun sedap!

Kak Rose said...

Uncle.... hahaha... blackout kuih!

I'm really penakut... flooded? cheh, touch wood! hope not la! or i will duduk atas meja lor!!!

Chah said...

sedapnya cucur badak...makan banyak2 tak jadi badak kan? hehehe...salam ukhwah..

Lieya said...

Cucur badak blackout? hihihih 1st time dengar ni... ahaksss

cik cek said...

He he...sib baik kuih tak black out sama...cantik molek je kejadiannya...:D

Kak Rose said...

Chah, x jadi badak tp macam jer!

Kak Rose said...

Lieya, glamer kan nama tu.... nasib baik x hitam cam badak!

Kak Rose said...

cik cek...he he he... tuan tanah yg dekat nak blackout sbb makan banyak!