ni dia resepi yang kak rose refer, dari An periuk tanah, mekasih An dan mintak izin nak kongsikan kat sini lak ya...
2 ikat selom - hiris halus
10 sen taugeh- buang ekornya
1/2 cawan kelapa putih- disangrai sedikit hingga kering dan wangi. (jangan sampai perang)
1 tangkai cili merah dihiris (kak rose x letak sbb x de stok - kalau buh lagi cantik - kaler2 gitu)
**5 biji cili padi (ikut kepedasan memasing la ya)
**1 batang serai
** 3-4 ulas bawang merah
**segenggam ikan bilis dibersihkan (kak rose ganti ngan pati ikan bilis)
***kisar / tumbuk halus semua bahan bertanda **
1 biji limau nipis saiz besar-diperah jusnya
garam dan gula secukup rasa
Cara membuatnya:
1
Masukkan semua bahan ke dalam mangkuk besar. Perahkan jus limau nipis.
Boleh tambah kalau suka lebih masam. Masukkan garam dan gula
secukupnya. Gaul sebati.
2. Sedia dihidang.
6 comments:
Kalau dapat kat kakcik kerabu tu, harus kakcik ratah je. :)
buat kudap2 sambil tengok tv pun sodap ni :)
sy pn suka meratah kerabu..
sedap!!!
salam kak..
sedap tu dan menyihatkan..
haaa kan zila dah datang kalau akak jamu kerabu ni..leh bekal mkn tghri la hari
Post a Comment