Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, April 24, 2012

Som tam

salam dan selamat tengahari semua.... sibuk menyediakan lunch untuk keluarga tentunya.... kak rose pun nyibuk jugak nak nyipkan juadah untuk semolot ni.... ya lah duk rumah sorang pun nak makan jugak kan.... dan bila kak rose tayang betik muda dalam entry semalam, ada yang suggest buat som tam, kak rose pun nak lah menerai.... bila balik rumah MIL ni adalah menu kemestian yg x boleh ketinggalan.... pedas, masin, manis.... mmg terangkat kalau dapat makan! dan yg ni kak rose buat ikut resepi dari arah, mekasih ya Ika sharekan resepi ni.... tp kak rose x de la gula nise tu, guna je gula biasa. mmg lain lah rasa dia...

Bahan2>>

  • 1 gengam penuh betik muda yg dsagat>> kita guna manual jer
  • 1 genggam atau kurang udang kering yg kaler oren, direndam dan toskan
  • 1 btg kacang Panjang dpatah patahkan
  • 3 ulas bwg putih size kecik
  • 3 sudu makan atau lebih kacang tanah yg disangai
  • Hirisan Lobak merah >>ni tambahan nk cantikkan kaler som tam tu :D
  • 5 biji cili padi atau kurang atau lebih (kak rose buh sebiji jer!)
  • 1 biji lime perah ambil jusnyer
  • Air asam jawa ikut selera
  • 4 biji ceri tomato (kak rose guna tomato biasa jer...)
  • 1/2 sb paste sugar atau sugar biasa tu pun ok>>yg ni ikut kemanisan nak pedas2 manis atau masin2 terpulang
  • 2 sb kurang atau lebih Sos Ikan
  • Ajinamoto>> org thai mmg tak leh tggl ajinomoto dlm masakan dia org jdnyer kita skip yg ni..
Bahan sampingan

3 ekor udang di bakar atau lebih. (kak rose x bubuh yg ni....)

Cara2>>

Tumbuk bhn rencah dlm lesung atau lesung somtam seperti bwg putih, udang kering, lada n masukkan bhn cecair perasakan mana yg nak dtambah tambah lah ikut selera.. Sekurang kurangnyer guna besen besar senang nak gaul2 then baru masukkan bahan2 hiris seperti kacang panjang dan juga tomato, gaul sebati dan perasakan, sedia untuk dihidang!

sebelum acara pengaulan.... betik n carrot yg dah disagat!....

psssttt: terima kasih pada kawan maya yg bagitau camner nak tukar balik pada setting yg lama.... really appreciated it.... maklumla orang buta it, masih prefer to stick to the old one!

17 comments:

Chah said...

lerrr baru nak ngomen kat betik tergolek tu...ni ai lak yang tergolek2 keterliuran nengok somtam tu...

kak, setting baru la beh..terang gitu..tkpe..takpe saya paham...kekeke

Kak Rose said...

Chah, baru jer abes meratah somtam tu... harap2 x sakit perut la. sedap nyer pasal makan sampai x hengat donia!

tah la... masih suka pd yg lama... malas nak explore sesuatu yg baru!

Qasey Honey said...

assl Kak Rose...sedapnya tgk som tam tu...mmh sedap dibuat ratah gitu aje kan...

Bicara Kak Noor said...

salam kak Ros,akak macam nak buat lah somtam tu tapi tkde betik muda lah nnti nak try jugak buat sbb truja tengok somtam ni masam2 sedap kan

Liza said...

salam kak ros...Liza kan kalau bab somtam ni, mmg suka gilerr...berpinggan2 pun xpe....hahahahaa

Watierman said...

Assalam kak Ros...Wati nya fav ni...masalahnya susah nak dapat stok betik muda...nasib baik buat kerabu epal hari ni...lega sikit keinginan pada somtam tu! kalau tak menitis air liur depan Pc ni!

Me said...

selama nie eden sangka somtam dari mangga muda.. rupanya dari betik muda... huhuhu...

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

yumyumm.. hehehe.. kak ros ikut gak idea sy suruh buat somtam yerkkk... tapi ngapa buat semolot jer kak.. meh la anto ke PJ ni barang sepinggan.. hehehee... bikin leleh la kak rose... sedapnyerrr..... nak carik betik gak laa...

♥MAMASYAZA♥ said...

sedapnya tgk somtam, terliur le pulak

Kak Rose said...

QH, mmg ratah cam tu jer... harap2 x sakit perut nnti!

Kak Rose said...

Noor, ni pun sbb kat kg tu banyak sangat buahnya.... melayut x larat pokok tu nak tampung!

jom kita menyom tam....eh! adake perkataan camni?

Kak Rose said...

Liza, kak rose pun.... asalkan jangan pedas sangat mmg makan x hengat donia!

Kak Rose said...

watie, kena jaga kibod tu nnti terjatuh pulak ayak lioq kat tu!

wah ada kerabu epal pun ok gak... masam2 gitu!

Kak Rose said...

Me, cubalah... pasti nnti nak lagi!

Kak Rose said...

Madiha... tq for the idea, jadi jugak somtam tu...

betik muda tu kadang2 kat pasar ada jual gak! tp kalau putik sangat pun x sedap gak kan? nak yg sedang2 tua tp masih keras crunchy gitu!

Kak Rose said...

Mamasyaza, kalau terliur sangat g je kat restoran Thai, pasti derang ada serve... x pun kena cari betik la cam ni!

missalongwani said...

ooo..ni somtan..wani igtkan mula2 kerabu...ade terbeli yg dah siap bgkus ai tuh..hahahahhaa