Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, April 24, 2012

Cok bantal cicah sambal ikan bilis

menu minum petang kami..... cok bantal yg x berapa nak membantal dan terhangus pulak tu.... dah tercanai nipis2, malas lah pulak nak buat semula.... terus goreng jer dan jadilah bantal yg x berapa gebu. tapi bila dapat cicah dengan sambal ikan bilis tu laju je masok molot! makan hangat2 dengan secawan teh o. resepinya kak rose godek kat Myr oleh MommaMia. mekasih ya share resepi dan kak rose mintak izin nak kongsikan kat sini lak... camner ya dapat nama cok bantal tu?

Bahan-bahan ( 4-5 org makan )
  • 3 cawan tepung gandum - diayak
  • 2 sudu teh yis
  • 3 sudu teh garam
  • 3 sudu besar gula halus
  • 3 sudu besar butter / margerin (suhu bilik)
  • 1 biji telur
  • ¼ cawan air ( tambah@kurangkan bergantung doh)

Cara-cara

Campurkan semua bahan-bahan kecuali air dan kacau.
Masukkan air sikit-sikit sambil uli doh.
Uli sampai sebati dan licin.
Tutup mangkuk doh dan perap selama 30 minit.
Canai setebal 1 cm dan potong ikut pattern yang anda suka.(kite potong bentuk bantal peluk =P) Goreng dalam minyak deepfry yang telah dipanaskan sampai warna keemasan..nampak garing..SIAP!

22 comments:

khairiah khaizu said...

masa sekolah dulu saya suka kuih nie...cicah dgn kuah kacang..makan panas2...perrhhhh!!!!nak sikit....

Mat Gebu said...

Mcm teringin plak nak buat...hmmmm

Chah said...

ala kak..tadi dah makan somtam sedap2 takpe la coq tu ada defectpun ..hehehe..lagipun sekarang ni payah nk dapat bantal hat gebu2 ala2 bantal kekabu yg syiokkk tul berbaring ngalahkan bantal bulu angsa... mulalah merapus...giler nk ngomen..maklumlan sebelum ni semua komen masuk lokap spam...kekeke...

bintangjauh said...

Salam Kak Rose,

ter...sedak Ratna ketika membaca nama gorengan ini, tidak pernah Ratna tahu, ada kah ianya serupa sama dengannya roti gelembung itu?

Gimana pun, sebagai minum petang dengan suasana dingin lagi hujan enggan berhenti seperti disini pasti yummy ya Kak Rose... selepas itu boleh Ratna sorongkan sebuah bantal... bobok sekejap...

Salam manis semanis madu.

Bicara Kak Noor said...

salam kak Rose sedap sangat nampak tu apa lagi cicah sambal bilis memang habis tu sederet bantal tu hehee

Miss Amateur Cook said...

wowww sedapnya! terliur tgk ni. :)

sabar dubai said...

mcm taringin jgk nk buatttt

Sheila Shafeareen said...

salam sdp ni kak rose buat sarapan petang dan kalau mlm malas mkn nasi le le hadap kuih ni...sesuai cicah sama sambal tumis

dari dapur nasya said...

salam k rose.....kue apa nie k rose? kayu keramat ke?

Kak Rose said...

kahiriah, makan ngan kuah kacang pun ok gak ya... nnti len kali try pulak!

Kak Rose said...

Mat, buat. jangan nnti teringat2.... cicah sambal tu, umphhh sangat!

Kak Rose said...

chah, x gebu pun boleh habes masok molot taw! kalau gebus gebas lagi laju agaknya.... dan badan pun dah naik macam bantal tu jugak! adoyaiiii!!!

Kak Rose said...

Ratna, kak rose ni sbb rajin mem browse kat blog masak2... tu yg macam2 ada jumpa.... x pernah buat jugak menda ni..

mmg lepas makan bantal ni terus nak bobok jugak... enak gitu!

Kak Rose said...

Noor, tu lah laju je bantak x gebus ni masok molot.... tengok2 dah abes sepiring!

Kak Rose said...

MAC, cubalah...

Kak Rose said...

Sabar, bolehlah mencuba... sambal tu boleh sediakan awal2... lagi sedap nnti!

Kak Rose said...

Sheila, mmg untuk minum petang dengan dinner sekali... jadi cam bantal lah kak rose ni nnti!

Kak Rose said...

nasya, kayu keramat tu bukan ker yg cakoi tu... entah lah kak rose pun x brapa pasti... makan je taunya!

Mommy Alma said...

salam kenai k Rose :)
tak penah buat tp pernah mkn :D
cam nk buat je kuih yg simple2 ni esp time pagi2 tuuu

Kak Rose said...

Salam kenal jugak pada Mommy Alma...

mmg simple je kuih ni, sesuai untuk makan pagi or minum petang pun. cicah sambal tumis mmg ummmppph!

Kak Noor said...

Tak pernah buat lagi. Tapi resepinya seakan-akan macam cucur manis kembung. Cuma patternnya yang lain. This weekend nak cuba buat pattern ni pulak. Mohon kongsi resepi ye..!

Sue @ Nenie said...

Salam..emmmm sedapnya cok bantal ni..buat sarapan pasti best...