Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, April 25, 2012

Begedil ayam

makan dengan bubur nasi a la mekdonal tu.... boleh kan?

salam tengahari semua, dah lunch ker? hari ni kak rose masak bubur nasi ala2 mekdonal gitu.... dan sambil tunggu bubur masak g ronda2 rumah kawan dan ternampak begedil ayam ni kat rumah Love. apa lagi, buat penggemar begedil macam kak rose ni.... terus lah ingin nak mencuba.....tp kak rose x de daging ayam yg hancur tu, so kak rose guna sekeping dada ayam n minced halus2.... jenuh jugak nak menghancurkan isi ayam nih! tp x pe, nak buat punya pasal gagahkan jugak lah! nasib bail bahan yg lain semua mmg ada, dan ni lah begedilnya....

ready untuk digoreng.....

mekasih ya Love sharekan resepi ni dan kak rose nak mintak ur permission to kongsikan the recipe ni kat sini lak....

Ingredients :~
  • 300 gm minced chicken * (kak rose guna sekeping dada - minced)
  • 2 medium potatoes ~ boiled, peeled and mashed *
  • 1 large onion ~ minced *
  • 4 cloves garlic ~ minced *
  • 1 green chilli ~ minced *
  • 2 tsp coarse blackpepper *
  • 1 tsp white pepper *
  • 1 tbsp minced fresh parsley *
  • 3 tsp cornflour*
  • salt to taste *
  • 2 eggs ~ beaten

sebelum goreng..... celupkan dalam telor yg dipukul sedikit

Method:~
  1. In a large bowl, mix together all ingredients marked *.
  2. Take a portion in your hand and make small - medium sized balls. Place them on a plate and give a little press on the top.
  3. Dip the cutlet balls in the beaten egg. Deep fry in oil until both sides turn golden brown.
  4. Drain on paper towel and serve immediately with chilli sauce or with anything you prefer.
satu adunan dapat 10 keping beso2.... ratah je cicah dengan cili sos n mayonis. best!


6 comments:

Watierman said...

Assalam Kak Rose...mak aii begedil ayam memang Watie tk makan tapi bab gorengan bersalut yang last tu....menggoda jiwa raga sih!!nak gi buat tak ni???Guna daging cincang ada lagi ni!!

HALAMANKU said...

Hantu begedil dah datang ho ho ho.. Salam Kak Rose mmm erma suka mkn begedil kadang mkn ngan nasi panas2 pun sedap.. kemas n besar,,puas makan nak 3 ketui he he he he

KakAsma said...

Rose,
kena buat soto nie baru ngam..tapi kat umah mmg selalu buat camgini..anak2 suka lak..

Sari Yusa Ibrahim said...

Salam, Kak Rose. Kita kalau buat bergedil haruslah banyak2 baru puas makan, hihi..

Qasey Honey said...

wow begedil spe yg xsuka...sedappp tu...hehehe

Bicara Kak Noor said...

hai kak Rose aduhhh duhh terliur lah ni nampak tu cam crispy je dari telur nya yg mewah tu