Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, April 7, 2012

Nyah kau gegata!

salam hari sabtu semua..... rasa malas betul dah sekarang ni nak mengemaskini rumah ni.... masak pun jarang2 jer dan buat yg simple2, senang disediakan dan cepat dapat ngap... dasar pemalas kan.... bila bersendirian dirumah dan kalau masak2 beria x orang nak makan pun jadi malas jugak la kan.... anyway dah dua hari asik g tapau jer lunch kami... semalam pagi sampai tengahari antar anak buat physiotherapy kat SDMC dan pas tu singgah dibank pulak buat transaction untuk mak n mil jugak....

gambar pinjam cik google punya....
kak rose pun ada banyak simpan gambar gegata ni buat kenangan bila nnti dah x de kuor lagi .....

pagi ni lepas hantar anak kat SDMC kak rose terus g ke klinik pakar kulit Ranjit ni.... entah salah makan ke apa, gegata timbul merata, merah menyala peha ke betis, nasib baik jugak x pernah kena bahagian atas badan!..... gatal n panas rasa usah cerita lah.... call klinik Ranjit tu, katanya boleh datang walk-in tp yg dah buat appoinment untuk pagi ni pun dah ada 30 patients, kalau sanggup tunggu datanglah.... so kak rose pun rasa dah x tahan sangat, tawakal je pegi n tunggu..... bila sampai kat klinik tu mmg terperanjat sangat dengan ramainya pesakit yg dah sedia ada dalam tu.... yg nak jumpa doktor juga yg nak amik ubat jer... mengalahkan pasar subang! at last dekat 2 jam jugaklah menunggu dapatlah jumpa Dr. Ranjit tu.... bagitau dia that I'm too allergic to apa2 seafood pun, tp dia kata x makan seafood pun hive tu timbul n gatal jugak kan?..... and his advice, to avoid foods yg ada artificial colouring.... take the ubat and to come to see him again in one month time! ni la ubatnya.....

one each untuk pagi n malam dan yg inox tu sehari sekali makan.... bila google ttg ubat ni ialah untuk antifungal.... harap2 legalah gatal tu.... x de la nak sapu bawang n garam lagi!

dan bali dari klinik tu orang TNB dah tunggu nak gantikan meter kat rumah ni... pg tadi sebelum keluar rumah dah inform that we wont be in until tengahari dan akan give them a call once kita dah balik... dengan cepatnya diaorang ni pun sampai and tukar kpd meter yg baru...

meter baru dengan bacaan 000000... boleh x kalau jangan bagi figure tu bertukar? x yah bayar bill api kan?

19 comments:

Sari Yusa Ibrahim said...

mudah2an cepat baik gegata tu nanti, nyah! nyah!

dari dapur nasya said...

salam kak Rose..
sapa yang kena lapar garam nie..kak Rose ke???
moga cepat baik ye kak Rose..

☆*♥L@dy @yU♥*☆ said...

ayu pow selalu kena gini time summer sebab berpeluh kot....seksa taw sometime kena 1 badan ...sigh

Asyifa Mustaffa said...

As salam kak, penyakit kita mcm sama la...hehe..skrng nie sy mmg bergantung pada ubat...klau makan ubat ok la..tahan dalm 2 ke 3 hari dia x naik...lpas habis kesan ubat tu...dia timbul la balik...

tp kan..mmg alhamdulillah la...gatal2 nie naik dari kaki smpi ke badan pulak...x naik smpi muka ke atas...adik beradik sy pun tgh kene skrng nie...mak sy kata nie penyakit keturunan....nak buat mcm mana....pakar kulit pun x tau nak buat mcm mana dah...

Watierman said...

Assalam Kak Rose..siannya dia...kat utara ni kalau orang tua-tua panggil tu "kelopak garam"...so cara rawatan tu pulak..kalau tak silap watie....dibasuh dengan air garam yang suam....cubalah kak Rose mana tahu membantu...hilangkan sikit kegatalannya tu...kalau orang utara kata gatal tak tahan tu...gatal merenyam...habis gatallah tu!Moga cepat sembuh

norlieharumaini said...

akak pernah kena.. masa kecil dan ketika dah berumur ni pun kena 2 kali.. senang je.. mandi lama sikit dan sabun serta gosok lama2 sikit..seluruhbadan dan temapt yang terkena tu.. memang mujarab dari kita letak ubat tu dia lambat nak hilang gatalnya...

missalongwani said...

ala...ciannyer....nnti rajin2 makan ubat ye...xmo makan2 yg bukan2 eh..huhuhuhuh...wah..meter baru..harap2 mmg tak bertukar..jimat gitu..suker2..hahahah..akak..nak menjemput ni..nk alamat boleh..kasi kat email wani blh... waniey1984@yahoo.com

Dapur usang said...

kesian nya mudah mudahan cepat sembuh dan rajin2 makan ubat tau?

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, wow! Terok tu get that itch.
Maybe an allergy? Allergic to sambal belachan ke? Ha ha.
Waaa, ada meter baru....so, kena jaga2 sikit bill tada naik terperanjat, ha ha.
Have a nice day, Kak Rose.
Apa masak hari ni?
Lee.

Kak Rose said...

Sari, mmg dah x tahan dah.... dah g jumpa 4 doktor berlainan tp masih x berubah... bila dah x tahan baru g jumpa specialist!

Kak Rose said...

nasya, lapar garam ya... kak rose dah kuat makan masin tau... sampai ada darah tinggi pun..

harap2 gitulah!

Kak Rose said...

lady ayu, kak rose kena x kira masa... tp bahagian bawah badan je, peha ke kaki.... badan x penah kena lak! mmg seksa kan!

Kak Rose said...

Aisya, mula tu kak rose makan ubat gak.... samala pas dua hari cam tu dia datang bali kan...

tu yg try g specialist ni... tp poket mmg koyak la... x pa duit nnti cari lain yg penting harap2 nyah lah segera gegata ni kan!

Kak Rose said...

Watie, kak rose try garam n bawang yg disagar... ada kesan jugak la... tp pastu nnti datang balik. adoyai!!!! x tahan dibuatnya.

mekasih for the tips ya.

Kak Rose said...

along, ubat tu untuk sebulan n kena habiskan... pas tu nnti kena g balik jumpa g jumpa specialist tu balik... harap2 elok la kan...

alamat tu kak rose dah e-mailkan ya...

Kak Rose said...

dapur usang, mekasih mendoakan cepat sembuh ya..

Kak Rose said...

Uncle Lee, kak rose x makan belachan tau... n semua seafood pun dah avoid... tp jadi jugak hives ni... any petua tak?

ha itu meter nak kasi stop terus boleh x? tp in 24 hrs time tengok dah jadi 000023... boleh kasi slow sket x?

today's lunch.... nasi ayam penyet! tentu x pernah dengarkan apa lagi makan! he he he ... anyway sangat nice tau!

have a nice weekend to u too, Lee

Cendana Kasih said...

Salam akak... kalo ikut saya, sapu bedak sejuk ngan garam...tp renyah ler..melekit...saya selalu kena masa kecik2 dulu..mak bagi minum air zam2.. selawat 3 kali, niat dan minum..

melor ashikin said...

melo pun br kene.xtau nak taruk ape,at last try taruk vicks byk2 kt tmpt yg naik bende nih, xsangka menjadi jugak.esok bangun tidur da kurang gatal