Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, July 4, 2011

Kerabu epal hijau

simple n x payan nak masak...menu malas2 hari ni, makan dengan gulai ikan kembung masak lemak cili api dan ikan masin...jom lunch... sat lagi nak g ke nilai tengok keta... tinggal nak cat je lagi, harap2 by next week boleh lah settle semuanya...

resepi kerabu kak rose cnp dari Myr oleh YatiMin9, tq share resepi ya...

Bahan-bahan ( 4 orang )
  • 1 biji apple hijau (disagat halus panjang)
  • 1 biji cili merah (dihiris halus)
  • 3 biji cili padi (dihiris halus)
  • 2 ulas bwg merah (dihiris halus)
  • 1 btg kecil carrot (disagat halus panjang)
  • sedikit daun ketumbar
  • sedikit parutan lemon
  • sedikit jus lemon
  • sedikit garam
  • sedikit gula

Cara-cara

  1. Gaulkan mereka then siap utk dihidang... mudah sajaaa..... :D
  2. Selamat Mencuba ! :D

13 comments:

kasihredha said...

kak saya tak pernah makan lagi kerabu epal..
menarik ni kak :)

cik cek said...

Salam kak rose....

Pernah makan kerabu epal ni ....memang sedap...kechur lak cek tengok...ratah macam tu je best ni....:)

K.Nor said...

nor pun pernah buat kerabu epal ni tp guna resipi k.hanieliza

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Rose..cam terasa2 masam kat tekak atie bila nampak kerabu apple akka nie..hihi

izahdaut said...

saya pun sama.. pernah buat kerabu epal guna resepi kak hanieliza yg diambil dari dapur kak nor. hehee.. sedap kan..sukee

Kak Rose said...

kasih, cubalah... sedap buat ratah2...

Kak Rose said...

Salam cik cek, mmg makan cenggitu je pun sedap.

Kak Rose said...

Nor, kak rose pun pernah wat guna resepi kak liza ni... lagi terangkat!

Kak Rose said...

salam jugak atie, tulah kecur air liur dengan masam2 apple ni kan...

Kak Rose said...

izah, saja kak rose nak try resepi Yati ni... tp bahan pun sama lebih kurang jer...

Cik Puan Izan❤ said...

pernah try kerabu epal ni...mmg sedap..tapi saya skip daun ketumbar dan letak daun pudina...

maszull said...

slm ziarah best nyer kerabu epel ni terasa lapar la plak...:)

resipe-masak-makan said...

salam Kak Rose, tumpang lalu, Look nice, fresh,appetite and healty.