AYAM KICAP LADA HITAM
source : hanamemories.blogspot.com
Bahan-bahan
- 400-500g ayam - potong kecil2
- 2 inci halia muda - hiris halus
- 3 ulas bawang putih - parut
- 2 sudu besar kicap pekat manis
- 1 sudu besar sos tiram
- 2sk maggi seasoning
- 1/2 sk lada hitam
- cili padi ketuk *optional jika ingin pedas
- 1 batang serai - titik *optional (kak rose x letak)
- 1/4 cawan air
- garam jika perlu
- (kak rose tambah sebijik kentang)
- Gaul semua bahan dalam mangkuk kecuali air. Perap sebentar 10-20min.
- Panaskan kuali non stick dengan sedikit minyak. Masukkan ayam tadi dan juga sedikit air. Tutup dan biarkan masak hingga air kering dan terbit minyak dan sticky seperti ayam bakar.Sesekali balik2kan.
- Sebelum matikan api, pastikan ayam masak, jika belum tambahkan lagi air dan masak lagi hingga kering.Angkat dan hidangkan.
9 comments:
suka
saya suka
rasa nak terjah je ke shah alam
rumah kak rose
tgk ayam tu memang menyelerakan ler... ayam d masak mcm nie mmg sedap.. anak2 pun suka makan.
Assalamualaikumwbh kak rose dear.....mmmmmm, simple resipi but menyelerakan niiii....:)
kasih.... boleh saja tp tinggal pinggan jer ni...
Diana, simple n sedap. mak n bapak budak pun suka gak!
Waalaikumsalam Ayu, lately malas sungguh nak masak2 ni... tp makan sentiasa mau! adoyaiiiii
morning kak rose.. awalnyer n3 =) resepi yg simple n sedap. tun bila wat ayam kicap versi kak hana ni, mmg ratah2 2-3ketul br mkn ngn nasi.hihi. nnti gi umah tun angkut award ye =)
huhu..sdp ni..saya pernah try gak..senang kan, main lebur dlm koli..hehe
uishhh sedap ni... tompang makan! ehehee
Post a Comment