Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, July 4, 2013

Selepas 3 kali physiotherapy....

 hari ni kali ke tiga kak rose g physio therapy tu....and another 3 to go.  much improved tp masih x pulih sepenuhnya lagi. macam2 lipatan dan renggangan dah buat tp belum masa nak baik agaknya... masa kak rose buat physio therapy ni barulah tau rupanya I'm not alone.... ramai yang sedang menjalani rawatan yang sama.... ada yg severe sangat sampai x leh nak angkat lengan langsung.... compare to kak rose punya yang sangat mild kata terapist tu.... itu pun sakit ya amat masa buat rawatan apa lagi yg severe tu kan... and most of the therapy tu kita kena buat latihan sendiri kat rumah supaya nnti bila sambung rawatan x la terkezutttt lagi otot2 yang sakit tu. my therapist suggest that I beli hot pack ni. so balik dari sepital td terus g cari kat pharmacy...

 ni la rupa hot pack yang kak rose bli tadi. boleh jugak jadikan cold pack untuk certain sakit. masa buat rawatan kat sepital pun ada hot pack ni... sebenarnya kak rose kena buat tiga jenis rawatan.... electrotherapy, hot pack n physiotherapy. yang last ni la yang paling menyeksakan jiwa dan raga. masa dia massage tu masih boleh tahan lagi tp bila dah tiba untuk real fizikal terapi rasa macam nak cabut lari jer...

 gambar dari cik google

ini la rupa mesin masa buat electrotherapy dengan empat suction for every machine. kak rose kena guna 2 mesin sbb dua2 belah shoulder yang sakit, masa buat ni ok jer dan rawatan amik masa 20 minits jer, pas tu buat pulak hot pack yang bubuh atas bahu for another 20 minits..dan fizikal terapi tu yg lama, hampir 2 jam terpaksa menahan sakit... sllu ingatkan diri sendiri----> no pain no gain kan!

sambung buat rawatan kat rumah pulak.... hot pack kat upper arm yang ototnya masih tegang, harap2 dapatlah membantu untuk cepat elok arms n shoulder yg sakit tu. dan harap2 jugak x yah lah nak kena sambung buat terapi tu for another set! letih woi!

7 comments:

~Kak Nah Backyard (^_^)~ said...

semuga segera sembuh..

Odah Ahmad said...

kena apa tangan tu...jatuh ke apa?

Eie said...

as salam kak..if akak nak cuba 1 produk utk membantu penyembuhan tangan akak leh cuba Double stemcell(DS). DS ni membantu membaiki sel2 dalam badan sebyk 2 kali..insyaallah jika diizinkan sedikit sebanyak dpt membantu akak selain dari fisioterapi..akak leh whatssap saya 017-6555739

Anonymous said...

assalamualaikum,

boleh saya tau buat kat mana rawatan ni dan bayarannya berapa? mak saya pun sakit bila nak angkat tangan... terima kasih

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Cepat sembuh ye kak rose :)

zana fahmi said...

Assalammualaikum kak rose, sakit sendi ye? Sabar ye kak...kalau dah ulang alik hospital mmg kes serius tu. Bnyk rihat, kurangkan masak2 utk sementara..hehe.

Kak Rose said...

Anon,

kak rose buat kat SDMC, subang jaya.

physio therapy for one side (satu bahu)rm200 per sessi (kalau dua belah 350/sessi)dan electrotherapy n hot pack rm150 per sessi. x boleh walk-in, kena ada surat doktor dulu. harap dapat membantu ya.