Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, July 12, 2013

Onde onde keledek

 kuih manis untuk iftar kedua kami.... onde onde keledek yang sedap n lembut, instead of yg sllu buat tu pulut saja, bila ada campur dengan keledek ni mmg lembut sangat. warna pun cantik jer, without any additional colour, kaler ori dari keledek oren.  resepi dari Yatie n Nor, mekasih ya, kak rose kongsikan kat sini lak kalau ada yang nak mencuba untuk juadah bukak posa nnti.

ONDE-ONDE KELEDEK
sumber: Yatie Memories
sumber: K.Nor@SecubitGaram


Bahan-Bahan
2 cawan keledek- yg telah direbus dan dilenyek
2 cawan tpg pulut
1 ketul gula melaka - dipotong kecil2
1/2 biji kelapa - diparut putih sahaja dan digaul dgn secubit garam
pewarna kuning (kak rose x letak, kaler ori dari keledek tu jer)
1/2 cwn air atau secukupnya- utk diuli dgn adunan dan utk merebus onde2

Cara-cara
Lenyek keledek yg di rebus hingga lumat dan digaul sebati dgn tepung pulut. kemudian masukkan air sedikit2. Seterusnya masukkan sedikit pewarna dan gaul rata hingga menjadi doh.
Kemudian buat bebola kecil, masukkan potongan cula melaka ditengah2nyer tutup dgn kemas dan golekkan supaya menjadi sebiji bola. Lakukan sehingga adunan habis.
Jerang air dlm periuk hingga mendidih. Masukkan bebola tadi kedlm air mendidih. Angkat apabila ia sudah terapung (maknanya... dah masak la tu..)
Akhir sekali golek2kan diatas parutan kelapa tadi.

15 comments:

Yatie said...

mmng sedap onde2 keledek ni, selain menarik warna ori nya kuihnya tak liat...kalau makan mesti nak lagi dan lagi dan lagi...he3...

Cida de' Nuanza said...

bk try gak nti letak keledek...biasa wat letak tepung ja

fazianbatrisyia said...

kegemaran sy jugak ni. biasanya mesti buat utk buka puasa

suri solehah said...

cam teringin pulak kak rose,,tapi nk cari keledek elok kt sini susah..teringat kt kg byk je duk jual tepi jalan

JaSSNaNi said...

assalamualaikum kak rose..
tak pernah makan onde2 keledek gini.. sedap nampak.. warna pun menarik.. boleh try nanti ni.. tq kak.. :)

Gee® said...

Waaa...tergoda dibuatnya...

Ratu Langsing said...

Waah eunak ya tpi tetap harus berhati2 terhadap pola makan krn bisa menyebabkan perut gemuk.

warnaharihari said...

Esok nak cuba.kalau sedap boleh lah jual.he he.....terima kasih atas perkongsian ini

Viagra said...


terima kasih gan atas infony...
vimax asli
viagra
viagra asli
klg
vimax

penirum said...

Greetings admin
I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
I will wait for your next article updates
Thank you, for sharing

penirum

penirum asli

Titan Gel

Vimax

Hammer Of Thor

obat pembesar penis said...

THANK YOU for his article bro, this is very helpful and useful
I hope to see your other articles

Obat Pembesar Penis
Extenze
Viagra
Vakum Bathmate
Proextender
Vakum Pembesar
Titan Gel

obat pembesar penis said...

THANK YOU for his article bro, this is very helpful and useful
I hope to see your other articles

Klg
Testo Ultra
Penirum
Vimax
Hammer Of Thor

hammer of thor said...

THANK YOU for his article bro, this is very helpful and useful
I hope to see your other articles

Obat pembesar Penis
Hammer Of Thor
Hammer Of Thor Asli
Extenze
Ciri Ciri Eztenze Asli

extenze said...

THANK YOU for his article bro, this is very helpful and useful
I hope to see your other articles

Obat Pembesar Penis
Extenze
Extenze Asli

OBAT ABORSI said...

Greetings admin
I like your topic, after reading your article very helpful at all and can be a source of reference
I will wait for your next article updates
Thank you, for sharing


Obat Aborsi

Jual Obat Aborsi

Obat Penggugur Kandungan

Obat Abosi 1 Bulan

Obat Abosi 2 Bulan

Obat Abosi 3 Bulan

Obat Abosi 4 Bulan

Obat Abosi 5 Bulan

Obat Abosi 6 Bulan