Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, July 29, 2013

Coco crunch cookies

 finally, this is my first cookies for this coming hari raya... datang jugak sudahnya vitamin r yang dinanti2 kan tu....atau kerana mmg dah kena buat jugak, so gagahkan diri menggodek la pagi ni. buat pun satu adunan jer, cukuplah dapat 150+pcs untuk my emak n mil jugak. resepi kak rose copy dari blog citarasawan, mekasih ya kak wan... tp kejadiannya x lah secantik dengan tuan punya resepi...keras tangan nak mendeko, so togel je lah cookies ni.. kalau nak tengok hasil seni keratif kak wan sila g ke link yg kak rose bagi tu ya

Bahan-bahan

250gm butter
180gm gula perang
2 biji kuning telor
300gm tepung gandum
30gm tepung jagung
1/4 sudu teh baking powder
1/4 sudu teh soda baikabonat
100gm coco crunch - kisar halus
50gm choc chip halus (kak rose guna rice chocolate)

hiasan: coco crunch secukupnya

 dua of three tray baru kuor dari oben - panas panas
Cara-cara

Ayak tepung, baking powder dan soda baikabonat. satukan dengan serbuk coco crunch dan chocolate rice. gaul rata, ketepikan
Pukul mentega dan gula perang hingga berkrim. masukkan telor satu persatu dan putar hingga sebati.
Masukkan kedalam adunan tepung, gaul hingga menjadi doh yang lembut, rehatkan selama 10 minits.
Ambil doh sebesar ibu jari, bulatkan dan tekan atasnya dengan coco crunch.
Bakar pada suhu 150C selama 25 minit atau hingga masak.
Sejukkan sebelum dihias dengan cokelat cair jika suka .


7 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum..
ok kak rose.. ni pun sedap gak.. kanak2 suka kan.. sebab ada koko crunch..

Kak Rose said...

waalikumsalam Nani,
mak nyer pun suka jugak kot...

Noorezlen Mahno said...

JOM SERTAI BERAMAI-RAMAI...

PERTANDINGAN GUBAHAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
Tarikh : 07.09.2013
Masa : 2.00 petang – 4.00 petang
Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
Tema : Bunga Kepala Meja
Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

PERTANDINGAN MASAKAN KARNIVAL BIOTEK JOHOR
Tarikh : 07.09.2013
Masa : 11.00 pagi – 1.00 petang
Lokasi : Bukit Layang-Layang, Pasir Gudang, Johor
Tema : Ikan Siakap
Tarikh tutup penyertaan : 23 Ogos 2013

Maklumat lanjut sila hubungi :
SEKRETARIAT KARNIVAL BIOTEK JOHOR 2013
Tel : 07-5207810 / 8810
Fax : 07-5207811 / 3822
Email : event@jbiotech.gov.my
Web : www.jbiotech.gov.my/kbj

Bintangjauh said...

Salam Kak Rose,

Ooh là là là... Kak Rose sudah pun mengukis, pertamakali lihat dan tahu mengenai cookies yang ber-coco crunch, dari bahan adunannya pasti yummy ya Kak Rose...

Ratna pula akan bermula mengukis pada hujung minggu ini karena untuk tahun ini hanya akan menyediakan sedikit sahaja...

Salam mesra semanis madu.

fazianbatrisyia said...

hahh.....dah kuar sekut raya...bila nak buat ni...

Kak Rose said...

salam kembali Ratna...
tengok kawan2 mengukis kita pun nak gak... cnp resepi dari kawan2...rasa x tau lg. mlm baru boleh merasa kan..

selamat mengukis buat Ratna.

Kak Rose said...

fazianbatrisyia, meh kak rose tolong tiup vitamin r datang cepat!