resepinya dari sini, mekasih ya beri idea nak buat pengat jagung yang sedap n cantik berkaler kaler ni...
5 biji jagung *kikis isinya sahaja*
didihkan air dan rebus selama 8 minit. Angkat dan toskan!
*jangan rebus terlalu lama, jagung madu enak di makan bila ranggup...
1/2 cawan tepung caca.
Didihkan air dan rebus tepung caca sehingga kembang dan toskan.
Bahan Untuk Bubur :
1helai daun pandan *siat dan ikat
4 sudu besar gula pasir
2 sudu besar gula melaka *hiris (kak rose x letak)
sedikit garam
500 ml santan pekat
(kak rose tambah sagu biji yg direbus dulu n tapis)
Cara cara
Campurkan, gula pasir, gula melaka, daun pandan, secubit garam dan santan kelapa dan renehkan. *sentiasa di kacau.
Setelah itu masukkan jagung, tepung caca dan renehkan sebentar *anggaran kuah agak pekat sedikit.
Angkat dan hidangkan!!
12 comments:
sedapnyer! saya pun baru semlm buat bubur jagung lebihan buat tuna mornay.. tp cuma campurkan dgn sagu halus tu jer... tak terfikir pulak nak campur dgn tepong caca tu... nampak sedap!
Madiha. tu la sllu buat cuma campur ngan sagu jer, kali ni wat kasi kaler kaler pulak!
D5 suker bubur caca nie but setiap kali buat musti xjd punyer asyik xsedap je hehehhe, nampak sedap je yg Kak Rose punye :)
senang..3in1..hehe..sedapnya...
Emm, nampak sedap Kak Rose...simple tapi yummy.
aduh sedap nya
Delima, kita yang buat dia kan, boleh la ejas ikut tekak yg nak makan.... In shaa Allah sedap nnti!
Faa, yes... 3 in one. sinang kija!
Marsita, mmg sedap, pada kak rose ler...
Azie, makan sejuk2 mmg sangat ngam...
sedapnya..nk cuba resepi inilah.terima kasih, jemput singgah blog saya juga :
http://dirawanhartawan.blogspot.my/
Post a Comment