Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, March 5, 2013

Lama tak menjala....

 ni la dia, bila lama x menjala nak buh kaler maler pun dah jadi caca merba.... kombinasi kaler yang sangat x cantik. nampak macam lebam jer kaler tu...(rasanya the worst ever kaler combination tu compare dengan yg kak rose buat dolu2 tu....hu hu hu) tp rasa mmg ok jer bila cicah dengan kari ayam berkerisek tu lagi la umpppph nya... laju jer masuk molot, last sekali sampai menjilat jari baki kari yang sedap tuh!... x ingat dah dengan kaler yg lebam tu.... kemaruk sungguh nak makan roti jala!

resepi yang sama setiap kali nak buat roti jala, thanks Ummi, wpun jarang2 update dapur dia tp kak rose ttp g godek jugak rumah dia tu.... meh tepek sekali lagi kat sini resepinya..

ROTI JALA by Ummi

2 cawan tepung gandum
2 cawan air
1 bj telur (kak rose buh 2 biji telor grade c)
1 sudu kecik garam halus
beberapa titik pewarna kuning (kak rose tambah kaler pepel)

** to be safe... tapiskan adunan sebelum masuk dalam botol muncung tu ya...)

Masukkan semua bahan ke dalam blender dan blend hingga semua sebati.
Perapkan selama 1/2 jam .
Panaskan kuali dgn api sederhana.
Sediakan kuali leper non-stick dan masukkan kedalam acuan roti jala.
Tebar/kirai adunan atas kuali.
Biarkan hingga roti jala tu masak.
Angkat dan gulung/lipat ikut citarasa masing2.

11 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Jeng jeng nak dtg menjala rumah kak rose boleh ... sedap tu ehe :P

Gee® said...

Waaaa...nak jugak roti jala kaler maler tu...

ady said...

as-salam
cantiknye roti jala..tak pandai nak buat mcm tu..warna pun cantik..

Sue @ Nenie said...

Assalamualaikum...Fuhhhh penat menjala kat rumah sendiri mai datang sini, sambung menjala kat sini plak

syapex said...

wahhh...
jala yg menawan....

Kak Rose said...

yati, jala dalam koli... sedap nih!

Kak Rose said...

Gee... kaler maler yg lebam hu hu hu

Kak Rose said...

ady, kena guna 2 botol acuan... jadi le dia!

Kak Rose said...

Sue, menjala jugak ya...

Kak Rose said...

syapex, boleh la....hasil dari keras tangan kak rose ni.

Azie Kitchen said...

Serious, saya angkat tangan tabik lah. Saya memang tak mampu menjadi sesabar ini