Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, March 25, 2013

Coconut scones

 sempat lagi buat kuih ni petang semalam.... tengahari balik dari sdmc amik busu untuk berehat dirumah sebelum buat op pagi ni...since kat sepital cuma kena observation je jadi kami minta la balik, at least kat rumah lgi selesa kan... yg penting tenet sangat convenience banding kalau kat sana cam siput vavi jer!  tp malam kena g pulak before 12 mesti ada di sepital n kena fasting jugak... preparation for the surgery pagi ni.... doakan busu selamat ya....

 len kali kena kurangkan sket isi dalam acuan tu, baru nampak comei n x tebal sangat

 jumpa resepi simple ni kat blog Along Roz, simple n nice, tp a bit manis for my tekak walaupun dah kurangkan gula. mekasih Along share resepinya ya. mintak izin nak kongsikan kat sini lak.. kalau nak tengok kejadian yg comei2 sila lah g rumah Along Roz tu ya...

Makes about 10 pieces
INGREDIENTS:
150g Glutinous Flour
300g Grated Coconut
150g Sugar (I'll reduce this if I make it again next time) (kak rose guna 120gm pun masih manis- so terpulang pada masing2 la ya)
1tsp Vanilla Essence
1 Egg
1/2 tsp Salt
100ml Coconut Cream


 first batch - bila tebal nampak cam kureeng  je kan....

 METHOD:
1. Mix all ingredients.
 2. Pour a big scoop onto non-stick griddle/pan (can also oil it a bit too).
(I used egg rings to ensure even size n nice round shape)
Flip frequently until cooked.
 
 next batch yg x tebal.... comei dimata kak rose ler!

dah selamat dah.... makan dengan nescafe o tanpa gula. heaven!

n this a schedule entry.... masa ni kak rose kat SDMC, tunggu busu kat OT. harap semuanya will be fine, In shaa Allah

5 comments:

Gee® said...

bestnyaaa...

Torviewtoronto said...

scones look wonderful lovely snack

MaDiHaA a.k.a Ratna said...

semoga busu selamat di OP...
kak rose mmg rajin buat scones kan.. sy suka scones tp selau je culas nak membuatnya.. alahaiii...

senang kan guna pemanggang ajaib tu.. sy pun dah cuba mcm2 guna pemanggang tu.. mmg berguna sgt2..

hana said...

waduh kakkk enak eee.... ambune wangi kelopo!

Nasuha said...

Wahh...msti sdp ni.,,