Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, March 29, 2013

5 hari berkampung di sdmc

 entry untuk kenangan dikemudian hari..... sambungan citer busu warded kat sdmc sbb jatuh mountain bike pada hari sabtu lepas... dan kini hampir seminggu selepas kejadian, nak jugak mamanya buat catatan kat sini...so nanti2 akan tahu betapa sakitnya kalau terjadi menda camni lagi.... Ya Allah, mintak dijauhkan segala kesakitan dan musibah yang macam ini. Amin...

 

warded pada hari sabtu petang, untuk observation dan kebetulan pulak hari sabtu, doktor pakar tulang pun x de... so tunggu hari isnin baru boleh jalani pembedahan. no eating n drinking -+8 hours prior to operation... so malam kul 12 dah x leh nak makan nor minum. by seven nurse dah siapkan untuk procedure tu... duk dak duk dak hati.... mama pulak yang terlebih risau!

 
on the way to operation theatre. masa ni baru nak keluar dari wad n terus ke ot kat new building... gelisah nya mama Allah je yang tau! ayah tenang jer, dan banyak bagi mama bertenang jugak...


 after almost two hours, done n ditolak balik ke wad.... melalui jejantas ni lagi untuk kewad dibangunan lama... awake but masih drowsy.... air mata mama jugak yg jatuh, banyak!

 
 masa ni almost 2.30pm... masih drowsy n x leh nak makan lagi....about 3pm cam tu, nurse datang n soh bagi air masak sket2 dulu, kalau x muntah pas tu baru lah derang akan reheat busu nyer lunch.... masih kena tunggu lagi...biar betul2 hilang drowsy tu...lepas makan late lunch tu ok jer, tp lepas amik dinner, throw-up everything....muntah belilah.... nasib baik nurse suma baik2, bila kita ring the emergency bell, cepat2 derang datang n kemaskan... siap bagi extra gaun n towel mandi.

 kebersihan diutamakan.... mesin ni ada disetiap bilik...

 dinner hari ke empat di sepital.... masa ni dah melantak segala menda...lapo saje!

lepas dinner, sempat berposing dengan gaun sepital yang cantik....

 sbb susah nak tukar baju, dengan gaun sepital ni jugak g  bli 1901.... bahu jer sakit tp mulut x katanya!


last day kat sepital, nak balik dah masa ni.... kena buat dressing dulu... barulah dapat tengok tempat potong tu... +- six inches panjang....dan tampal dengan plaster yg baru. nasib baik ada yg water proof nyer plaster, kalau tidak camner nak mandi kan..

gelang yang mahal.... 12k++,  nurse lupa nak potong masa nak discharge. masa ni dah ada kat kaunter bayaran...

 terpaksalah panggil nurse datang ke pejabat pembayaran untuk keluarkan needle n potong gelang mahal tu!


 and the blade yang dipasang untuk rectify the fracture collarbone tu... boleh keluarkan after 2 years?


last sekali, the bill. nasib baik ada insurance coverage, yang six hundred something tu ialah bill untuk brain scan, in case ada cedera sbb masa jatuh tu busu pengsan.. Syukur Alhamdullilah sangat2, everything ok jer. many thanks to Dr Muthu untuk tulang, Dr Kumar untuk brain dan nurse yang baik2 semuanya....

2 comments:

bintangjauh said...

Salam Kak Rose,

serasa sayu melihat keadaannya Busu dihospital, hanya menatap gambaran photos tidak keruan perasaan Ratna... inikan kak Rose sebagai mamanya pasti gelisah lagi sedih sesungguhnya... Alhamdulillah kesyukuran keatasNya dimana segala rintangan pembedahan sudah selamat dengan sejahteranya... beristirehat secukupnya Busu dibawah naungan kasihsayang dari mamanya semoga akan cepat sembuh dan sehat kembali...

Salam mesra semanis madu.

Kak Rose said...

Ratna, hati mama mana yg x risau kalau tengok cenggini keadaan anak... tapi dengan kecanggihan teknologi perubatan sekarang dan doa dari kawan2 semua.... Alhamdullilah busu beransur pulih..