resepi inti kak rose copy dari sini... mekasih ya. izinkan kak rose kongsikan kat sini pulak ya...
Bahan bahan:
- 1 cawan daging kisar (boleh tambah banyak kalau suka)
- 500g ubi kentang dan dipotong dadu serta direbus terlebih dahulu
- 1 bawang besar dipotong dadu
- 3 uals bawang putih dicincang halus
- 1 sudu rempah kari kegemaran anda
- garam dan gula secukup rasa
- beberapa helai daun kari untuk aroma
- Rebus kentang terlebih dahulu sehingga empuk bagi menjimatkan masa anda.
- Tumis bawang putih dan bawang besar beserta daun kari sehingga naik bau.
- Masukkan rempah kari dan goreng sehingga agak garing.
- Kemudian masukkan kentang dan kacau sehingga sebati.
- Sejukkan inti terlebih dahulu sebelum proses menggulung.
- Sambil tu, potong kulit popia kepada tiga baris. (gambar lipat samosa segi tiga
- Letakkan inti dan gulung kulit popia kepada bentuk segi tiga seperti di bawah.
- Sapukan air atau telur putih di penghujng sebagai pelekat.
- Goreng di dalam kuali pada suhu sederhana dengan minyak yang penuh.
No comments:
Post a Comment