resepi ayam ni kak rose amik dari blog hana dan kak rose tepek lagi kat sini ya.... sapa2 nak mencuba, dipersilakan...
Perapkan bersama 15minit:
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
2 sudubesar sos tiram
1 sudukecil tepong jagung
sekeping dada ayam (saiz kecil) dipotong kecil
Cara:- goreng hingga ayam masak tapi tak perlu garengkan, ketepikan.
Bahan Sos disatukan:
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose buh sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung. (kak rose skip this)
1/4 cawan air pati ayam
1 sudubesar kicap manis (kak rose buh sedikit kicap pekat)
2 sudubesar sos cili bawang putih
1 sudubesar gula - hana gune madu (kak rose kurangkan sbb x suka manis...)
1 sudukecil garam
1/2 sudukecil tepong jagung. (kak rose skip this)
Bahan Tumis:
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
1 sudubesar minyak bijan + 1 sudubesar minyak biasa
8 biji cili kering@ 3sudubesar dry chili flakes
2 biji bawang putih*
Halia muda sebesar ibu jari* dihiris
1/3 cawan kacang gajus yang telah dipanggang.
Cara-cara:
Tinggalkan 1 sudubesar minyak ayam tadi dan campur minyak
bijan,panaskan dan tumis bawang putih dan halia hingga layu kemudian
masukkan cili kering, tumis hingga cilli sedikit gareng. Masukkan bahan
sos dan masak hingga sedikit pekat dan naik bau. Masukkan isi ayam tadi
dan gaul rata selama 5 minit kemudian masukkan gajus dan kacau untuk
sebatikan. Sedia untuk dihidang.
No comments:
Post a Comment