sauce nya kak rose buat guna resepi yang pernah kak rose buat dan gandingkan dengan spaghetti hari tu.... kali ni gandingkan dengan fries, carrot n brokoli yang diblanch. Alhamdullilah, kenyang sudah tapi sekejap jer dah lapo balik... camner tu agaknya?
SWEDISH IKEA MEATBALL
Bahan-bahan
meatball jenama Ramly secukupnya digoreng tanpa minyak dan api sederhana. pastikan selalu balik-balikkan. jangan sampai hangus.
kentang goreng secukupnya
1 sudu jem strawberry/blueberry/mixed fruit (telupa lak nak letak)
Sauce Gravy
2 sudu butter
1 1/2 sudu tepung gandum
1 biji bawang besar kuning - didadu kecil
2 biji tomato sederhana besar - didadu kecil
1 1/2 cwn air sejuk
100 ml susu segar/susu cair
3 sudu sos tomato
3 sudu sos tiram
2 sudu kicap manis
2 sudu sos lada hitam/serbuk lada hitam
1 kiub pati ayam (kak rose omit this one)
1 sudu gula
serbuk beef gravy segera/1 kiub pati daging
Cara penyediannya
1- Cairkan butter guna api perlahan. Tumis bawang hingga bawang layu dan warna kecoklatan. jgn sampai garing.
2- Masukkan tepung gandum. Kacau hingga berubah warna sedikit coklat. masukkan tomato dan biar hingga tomato layu.
3- Masukkan air sejuk, susu segar, sos tomato, sos tiram, kicap manis, sos lada hitam, kiub ayam, gula dan beef gravy. Kcau rata dan biar sampai mendidih.
4- Sentiasa kacau bagi tak berketul. Perasakan dgn garam jika terasa tawar.
Kalau kuah terlalu pekat, campurkan sedikit air, dan jika cair, tambah sedikit air tepung jagung.
5- Kacau
sebati. Tutup api, blender gravy tadi hingga halus. Tuang semula dalam
periuk dan didihkan sebentar. Kacau sentiasa. Apabila sudah mendidih,
tutup api dan tuang atas meatball. yummy!
1 comment:
Salam kak Rose,
Jem tu untuk apa? ingat nak cuba resepi ni
Muna ampang
Post a Comment