Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, January 7, 2013

Chips setahun sekali


ni la dia kerepek yang ada cuma setahun sekali.... bila dekat chinese new year makan timbul lah ubi arrowhead ni. semalam masa memilih ubi ni sempat lah sembang ngan one chinese lady yang sama membeli, katanya ubi ni mmg setahun sekali jer timbulnya and didatangkan direct dari China. agaknya kat mesia ni x leh nak idup kot. entah ler.... x per la kan asal dapat makan walaupun setahun sekali jer dapat merasanya. dan kalau dapat buat sendiri mmg sangat berbaloi2 sbb bila bli yg dah siap tu mmg mahal pada kak rose la.

pagi2 selepas balik dari briskwalk terus mulakan projek nak buat chips ni. kak rose sagat dulu barulah masuk dalam minyak menggpreng....tips yang chinese lady tu bagi biar kerepek ni cantik n x berlapis2 katanya terus sagat dalam minyak panas.... uissshhhh!!! x berani la nak cuba cara tu, maunya tergoreng sama tangan kak rose ni!

ubi arrowhead yang dah siap dibuang kulit, ready untuk disagat.... dan goreng cam nak buat kerepek ubi or pisang tu. sedap, lemak2 je kerepek ni. dah makan susah nak berenti lak!

10 comments:

Aziela said...

Kak Rose, saya sagat terus atas kuali. memang sekali sekala, dapatlah juga souvenier dari isi kuali tu. Tapi true, sekali makan, susah nak berhenti.

Seri Kandi Tanah Jauhar said...

yey! tak sabar nak makan kerepek setahun sekali, buat meniaga laku ni ek!!

Asyifa Mustaffa said...

baru tau cara cmne masaknya...
selalu nmpk kat pasaraya....

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Ye kak rose, saya beli di Tesco baru 0.59/kg, saya sangat terus di kuali kak rose... Bila dah masak budak 3 org tu tak berhenti mengunyah hahhha :P

wawa syaida said...

sedapnya......best ni makan sambil tengok tv :)

khairiah khaizu said...

sedapnya kak rose,
semalan pergi giant ramai gak yg beli tapi x tau apa bendanya, la nie br tau rupa2nya org buat kerepk

azieazah said...

Takyah boh garam eh? Nak cuba cari kat pasar la.

suri solehah said...

tak pernah makan lagi kak..tiap kali tengok org tayang,,teringin nak cuba,,,tapi langkawi ni cukup susah nak cari barang huhu

noraniza junoh said...

salam k rose....
bday k rose ekk ari nie?? selamat harijadi ya k rose semoga dipanjangkan umur, murah rezeki dan sihat sokmo...Aminn

Kak Rose said...

Aziela, x brani lg nak cuba cam tu... x yakin leh buat!

Sari, kalau nak meniaga masa ni la... mmg mahal tau!

Asyifa, nasib baik ada intenet kan... macam2 kita boleh cuba.

Yati, kak rose kat tesco gak, tp 1.99/kg. bli 2 kg je pun, puas gak la dapat makan..

wawa, makan x hengat, sedar2 dah abes sebalang!

khairiah, mmg jarang tengok menda ni kan, ya lah ada pun setahun sekali. tp x pe dah tau ni nnti boleh la mencuba.

azie, kak rose boh garam masa nak angkat tu, tambah sedap n lemak2 gitu!

suri, gitu le dok langkawi ni.... kak rose dah merasa susahnya nak cari bahan2kan... bila g mainland rasa suma menda nak bli!

Salam Noraniza, mekasih ya... Amin.