Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, August 30, 2012

Kuih ketayap

asalamualaikum dan selamat petang.... lambat benar nak dapat balik mood mengupdate blog ni... bukan x masak tp terasa sangat x rajinnya nak mengambik gambar bagai.... siap jer masak terus ngap. tp petang ni ada rajin sket nak amik gambo..... mulanya plan nak buat tepung gomak tapikan bila kedapur tengok tepung pulut sudah ilek pucek terus la tukar pikiran... buat jer mana yg ada bahan kat rumah kan..hasil dari meronda2 rumah maya, terpandang resepi kuih ketayap jalur2 yang cantik ni kat sini, teruslah buat... jadi juadah minum petang kami anak beranak...

mekasih pada Reen Khan yang sharekan resepi ketayap jalur2 ni.... keratif sungguh kan. ketayap pun dah dimodenkan dan diberi rupa yang baru. kak rose mintak izin nak sharekan kat sini lak ya....

Bahan
1 cawan tepung gandum
2 biji telur(saya tak taruh pun telor)
2 helai daun pandan
1 cawan air suam
1/2 cawan susu cair atau santan
1 sudu teh garam,
pewarna hijau
sedikit minyak utk disapu pada kuali
Inti
1/2 biji kelapa parut putih
3/4 cawan gula merah
sedikit air
1 helai daun pandan
1 sudu besar tepung pulut/jagung
(kak rose buat double the adunan)

Cara Penyediaan
Untuk inti: Masukkan kelapa parut,air dan gula merah tadi serta sehelai daun pandan.
Masak hingga pekat dan taburkan sedikit tepung untuk kentalkan intinya.
Kacau sehingga sebati sehingga inti kelapa tadi bercampur dengan gula merah.
Inti akan menjadi warna keperangan. Angkat. Buang daun pandan tadi.

Untuk dadar :
Satukan semua bahan A dan kisar dengan blender hingga halus dan tidak berketul.Tapis Panaskan kuali, leser dengan sedikit minyak dan masukan sedikit aduanan yang diwarnakan ke dalam botol muncung 3.picitkan diatas pan menbulat tunggu kering kemudian sendukkan 1/2 senduk adunan tadi dan layangkan kuali agar adunan tadi bulat. Masak sehingga 2-3 minit, angkat jangan terlalu lama. Setelah angkat terus

4 comments:

Qasey Honey said...

slmt hari raya Kak Rose...maaf zahir n batin...

suka la tgk kuih ketayap belang tu...lembut aje kalernya...tentu sedap jugak ni...

faa.rosli said...

alaa sayangnyee nak mkn..comey sgt..

nur said...

waa menarik..hee..blog walking here..singgah ler blog sy gak kat http://precioushandsatelier.blogspot.com/ tgk bunga2 cantik mekar dlm cara berbeza ssuai utk deko umah anda..

Cik Puan Izan✿ said...

akakk..saya try buat tak jadik... mcm tebal jer kulit dia...huhu