Lanai Kijang

Lanai Kijang

Friday, August 10, 2012

Garlic mashed potato

menu bukak puasa yang merapu.... atas pemintaan anak yang nak makan mashed potato mama pun buatla... ikut resepi yg cik google carikan.... dari blog Fiza Nordin. ikut sepenuhnya seperti dalam resepi tu tp kak rose rasa macam muak sket mungkin sbb butter n susu tu kot... entahlah mungkin tekak kak rose ni x leh nak makan yg merapu meraban cenggini.. biasanya buat mashed potato ni guna resepi yg lain2 tu ok jer... makan lak dengan frankuter, fries n nasik goreng. nasik goreng makan dengan mashed potato? perut jawa ni nak jugak nasik, tp anak n ayah makan dengan bread stick pizza hut mari punya... tp x dan nak amik gambo dah!

mashed potato in the making..

Fiza kak rose cnp resepinya ya n banyak2 tq.

Bahan-bahan(Mashed Potato):-

* 8-9 biji ubi kentang saiz besar (kalau guna Russet potatoes lebih gebu)
* Air yg cukup untuk merebus + 3 ulas bwg putih diketuk
* 3 sudu besar butter
* 2 sudu besar mayonaise
* ½ cawan susu segar/ fresh cream
* 1 sudu kecil black pepper

Cara-cara (Mashed Potato) :-

1.Kupas kulit ubi kentang dan potong nipis2. Rebuskan dalam periuk - isi air cukup-cukup menutupi ubi dan campurkan sekali bwg putih yg diketuk.Tabur sedikit garam.Rebus hingga empuk dan tosskan air lebihan.
2. Campurkan butter, mayonaise, susu segar dan black pepper kedalam ubi kentang yang telah direbus tadi dan lecekkannya.Kalau takde potato masher, gune electric mixer/ bontot botol sos pun boleh. Lepas dah hancur & smooth, siap lah mash potato tu.

my plate yg penuh kejawaan, minus the bread stick

Bahan-bahan (Gravy) :


* 2 ulas bawang putih dicincang halus
* 2 sudu kecil black pepper
* 2 sudu besar Worcestershire sauce / lea&perrin
* 4 sudu besar kicap manis + 1 cawan air (kak rose guna 1 sudu jer... x la hitam sangat kuah tu!)
* 2 sudu besar tepung jangung + dgn sedikit air ( untuk memekatan gravy)
* 1 sudu kecil stock ayam ( kalau buat steak/grilled chicken, guna airnya lg sedap)
* sedikit minyak untuk menumis bwg putih

Cara-cara (Gravy) :

1)Tumis bwg putih dan black pepper hingga wangi.(jgn sampai garing sgt..tak sedap)
2)Masukkan semua bahan-bahan lain kecuali air tepung jagung. Masak hingga didih.
3)Sambil kacau, tuang air tepung jagung sikit2 sampai gravy tu tak pekat, tak cair.( kalau suka pekat2, tambah lagi..ikut selera masing2)
4) Untuk serve, tuangkan gravy atas mashed potato tadi.

1 comment:

Unknown said...

assalam.... terima kasih atas idea.. selama ni mmg nak sgt buat mashed petato.. tapi bila masher 'MIA'.. blurrr.. tak terpikir lak bontot botol sos.. mekasih banyak2..alhamduliah... :D