Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, August 16, 2011

Kuih bom

salam semuanya..... ni menu iftar petang semalam..... ganazzzz je namanya kan..... tetapi sangatlah lembut kejadiannya. walaupun dah sejuk hingga waktu sahur tadi pun masih lembut sangat dan tetap sedap.... satu adunan ni dapat 12 biji yg beso2.... makan sebiji je dah kenyang... tu yg boleh bawak sampai ke sahur dan ada lagi berbaki 4 biji bom yg belum meletup!.... dedulu nak buat kuih ni bukan main takut melotop, tp ternyata x lah seganas namanya itew! terima kasih pada AlongRoz yg share resepi ni.... kak rose cnp kat sini lak ya....

INGREDIENTS:
  • 80g Sweet Potato - steamed & mashed
  • 120g Glutinous Rice Flour
  • 20g Plain Flour
  • 35g Castor Sugar
  • A pinch Salt
  • 100ml Water
  • Sesame Seeds - for rolling
  • Coconut/Bean Filling (kak rose guna inti kelapa jer)
METHOD:
  • Mix all ingredients to form a soft dough.
  • Divide into 12 balls.
  • Flatten each ball, place a ball of filling & wrap.
  • Roll onto sesame seeds.
  • Deep fry until golden.
  • Enjoy!
ganazzzz pd nama jer... x meletop dan sangat lembut kejadiannya!

5 comments:

tun_telani said...

kak rose tau tak, tun kan, x penah wat kuih bom.. hihi.. suka makan je.. hihi.. sedap nmpk kuih bom akak nih.

HALAMANKU said...

Salam kak Rose kalau family erma kat johor tu panggil kuih onde2 he he he wangi jek bau bijan goreng...

Kak Rose said...

tun, mmg sedap.... cubalah kalau rajin nnti ya.

Kak Rose said...

Erma, ja a kat johor panggil onde2 kan... tp ni kasi nama ganaz sikit, baru umph!

bintangjauh said...

Salam wahai Kak Rose, ratna cuma mahu menyatakan yang barisan ulasan ayatan2 Kak Rose bikin kan Ratna ketawa bagai di-geletek tapi itu cuma umpamaan sahaja kerana dibulan puasa ini kena extra kesopanan tidak boleh terbawa-bawa walau pun betapa kelakar-nya barisan ayatan Kak Rose sampai meletup-letup seperti bom, ganaz nya .....!

Plus puji-pujian, kuih bom buatan dari tangan Kak Rose seperti selalu tampak cantik, manis kejadiannya sudah pasti yummy!

Salam manis manis madu.

p/s: Kuih lopesz itu bikin kan Ratna nanges ... terkenang Moyang.