Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, August 8, 2011

Iftar ke 7 - tang yuan

manisan simple untuk iftar ke 7.... nyonya dessert ni ada macam variasi dan yg kak rose buat ni sangat simple saja.... x letak inti dalam bola2 tu.... kalau nak letak inti pun boleh, pes kacang ke, inti kelapa dan makan dengan kuah santan dah jadi macam kuih badak berendam kan.... yg kak rose buat ni permintaan hubby yg nak makan something simple n x muak.... meh tengok resepi simple nyonya dessert ni yg kak rose kopi dari rasamalaysia...

Ingredients:

Syrup

1/3 cup sugar
1.5 cups water
2-3 pandan leaves/screwpine leaves

(kak rose tambah few slices halia dalam sirap ni as per cook's suggestion)

Rice Dumplings

2 cups glutinous rice (sticky rice) flour
1 Tbsp fine sugar
7 oz water
food coloring ( 2-3 different colors ) (kak rose guna 5 colors)

Method:

  1. To prepare syrup, boil water in a pot. Add the screwpine pleaves and let it boil on medium fire for 5 minutes. Add sugar and let it boil for 5 minutes. Lower fire and let it simmer to another 15 miuntes. Sugar can be added to taste if you like. Set aside.
  2. In a big bowl, mix glutinous flour with sugar.
  3. Add water and knead to form a paste. Continue to knead until it form a soft dough and no longer sticks to your hands.
  4. Divide into 3-4 portion and add 2-3 drops of food coloring to the each portion of dough.
  5. Divide into small balls and lightly shape into balls using both palms.
  6. Set aside a few hours or overnight as this will make the dough a bit harder and easier to handle.
  7. Boil another pot of water, drop the dumplings into the boiling water. As soon as it floats to the transfer it to the syrup water.
  8. Serve. (kak rose sejukkan dalam fridge dulu baru serve... best makan sejuk2...)

Cook’s Note :

You can add a few slices ginger to the syrup water if you like. Or you can replace the fine sugar with palm sugar or brown sugar using same method.

9 comments:

Cendana Kasih said...

akak, saya pun suka kuih ni..tp versi ada inti lagi best....

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Salam K.Rose..ha'ah yg ada inti laggggi ngancam rasanya....Rajen akak!

tun_telani said...

Owhh.. penah tgk kat ho chiak! hehe.... mcm onde2 dalam kuah sirap laa kan kak.. tun pun rasa2nya suka yg plain atau ada sejenis je inti. xsuka sgt kalau rasa campur2 nih.

Ayu Safieza @ Humaira' said...

Assalamualaikumwb kak rose.....owh mcm bubur buah molong gak ni kan kak? HHH ayu pun x pnah buat...ttp sessekali nak makan simple2 time iftar best gak kan kak....:) comey tol balls tu....cute mute...:)

Kak Rose said...

Noorma, cik abang nak makan yg simple2 cenggini...len kali leh try yg ada inti lak kan..

Kak Rose said...

atie, ada inti pas tu masak dalam santan... dah jadi macam badak berendam... lg best! lemak2 gitu.

Kak Rose said...

tun, onde2 kosong je dalam sirap... betul tu!

Kak Rose said...

Waalaikumsalamwb Ayu, x penah dengar lak bubur buah molong tu... rasa camner agaknya ya... bulan2 puasa ni macam2 kuih ada kan?...

Diana @ Melley Mey said...

Assalamualaikum kak rose..
rindunya nak makan tang yuen...sedap sesgt