Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, August 11, 2011

Badak berendam

salam dan selamat pagi semuanya.... yes! pagi2 subuh dah ngadap pc... sambil nak tungguu subuh baik la ngadap dulu, macam lah sibuk sangat kan.... ya malam mmg x de masa, balik dari terawikh sllu dah lepak sangat.... mata pun dah x larat nak bukak. macamlah jaga anak 10 orang kan?.... badak ni kak rose buat untuk iftar petang semalam.... tak tahan godaan bila tengok ramai yg tayang.... inikah cobaaaaan bulan puasa agaknya.... resepinya kak rose cnp dari rumah ika nun di Bangkok tu, tp kak rose nyer badak x lah cantik berkaler2 gitu..... badak bodo2... sian badak tu kan.... asal dapat makan n sedap udah la ya.... resepi asal dari Kak Besah Myr... terima kasih semua...

Resepi Asal : Kak Besah MyR

Bahan-bahan ( dlm 20 biji )
  • 2 cawan tepung pulut
  • lebih kurang 11/2 cawan perahan air daun pandan.
  • 1/2 sudu teh garam
  • inti kelapa secukupnya - cara mmbuatnya sama dgn inti kuih koci @ onde-onde
  • utk dadih;
  • 21/2 cwan santan, 2 sudu tepung beras & 1/2 sudu teh garam>>Kita tambah 1sb gula
  • 3 helai daun pandan

Cara-cara

  1. campurata semua bahan2 utk dadih, lalu dikacau atas api hingga pekat.lebihkurang 10 mnit - ketepikan.
  2. bulat2 kan inti kelapa.ikut suka la nk besar @ kecil
  3. campurkan garam dgn air pandan & gunakan campuran itu utk menguli tepung pulut hingga mnjadi doh yg boleh dibentuk.
  4. ambil sedikit doh, bulat2 kan lalu dileperkan. letakkan inti dlm nya dan dikelim rapat. buat hingga habis. letak atas plastik agar x melekat.didihkan 1/2 periuk air bersama daun pandan sehingga mendidih.pastu masukkan 'badak2' (bola2 pulut la hehe..) kedalamnya.
  5. bila kesemua bola2 timbul/terapung, biar mendidih 3,4 minit barulah di angkat & ditos kan.
  6. terus masukkan kedalam dadih tadi..
  7. siap utk hidangan family tersayang..


16 comments:

Lovely Kitchen said...

E-na suka kuih muih x kira la pedas ke manis...teringin nak buat kuih ni tp klu wat yg manis mesti nak wat yg pedas gak sbb hubby kureng yg manis2 ni...sian plak klu xde utk dia walaupun dia x pernah minta buatkan kuih cukup dgn menu nasi je...

tutorial simple tu yg terus buat...kebetulan x tido lps sahur td...klu tak dah zzzzzzzz

cik cek said...

Kak Ros....

sedapnya bila makan ni lepas buka posa...bestnya...manis2...kenyal2 bila menggigitnya...:)

Sheila Shafeareen said...

Salam kak Rose selamat menjalani ibadah puasmenarik badak berendam akk tu..kita suka mkn kuih yg bekuah mcm ni...kalau rajin boleh juga buat mcm kuih koci yg letak santan tukan...

Nazrah said...

salam K Rose.... kalau buat comel comel boleh terus masuk mulut jer..

Arizakiah said...

oooh.... kalau kat kelantan yang ada inti name die buah mulong dan yang takde inti kami sebut die butir nangka....

Kak Rose said...

Ena, biasala... kena jugak layan semua orang punya selera kan....tp camner pun nasik ttp ada.

Kak Rose said...

cik cek, sedap tp santan kan... mmg cepat muak.

Kak Rose said...

sheila, baru kak rosrperasan.... kalau kita bungkus dia dh jadi kuih koci kan..

Kak Rose said...

Nazrah, saja buat kecik2 terus sebiji sekali ngap jer!

Kak Rose said...

Arizakiah, ooo itu ker kuih buah mulong... ari tu 1st time terbaca kat blog Ayu, tp x tau kuih apa... bulan puasa ni macam2 nama kuih yg x penah dengar kuor suma!

Yatie said...

kalau berbuka puasa dngn menu2 mcm ni mmng sedapkan...yatie lum pernah buat badak berendam ni...leh cuba ni...sedapnya..

tun_telani said...

tun x penah mkn badak berendam.. hihi.. mcm onde2 dlm santan la kan.. duk tgk ramai betol peminat bdk berendam skrg.. hihi.. tun xde kelapa parut kt sini. sedih je wat kuih guna kelapa kering je.. huhu

Mas said...

akak..kuih ni pun tengah tunggu giliran ...
nak buat gak nnti..
sedapnya tengok..

Kak Rose said...

Yatie, kak rose suka kuih2 yg ada kuah ni.... musim menternak lemak hihihi...

Kak Rose said...

tun, dalam santan=badak berendam, salut kelapa=onde2 buah melaka, bungkus=kuih koci... kuih yg sama gak...eh! betul ker?

Kak Rose said...

Mas, mmg bulan posa ni banyak yg duk dlm list... x terbuat lg... buat jgn x buat ya!