Bahan-bahan ( 4 orang )
- 1/2 ekor ayam
- sedikit garam kunyit
- ## Bahan-bahan kisar ##
- 4-5 biji cili kering
- 1 cm halia
- 2 ulas bawang putih
- 1 labu bawang besar
- 1 biji tomato-potong dadu
- 1/2 cawan sos tomato
- ## Bahan Hias ##
- 1/2 biji bawang besar- potong bulat
- kacang hijau secukupnya
Cara-cara
- Bersih ayam. Potong kecil-kecil dan gaul dengan garam kunyit. Goreng sehingga 2/3 masak
- Tumis bahan kisar kecuali sos tomato dan tomato sehingga naik bau. Kemudian barulah dimasukkan sos dan buah tomato. Tumis sehingga naik minyak.
- Masukkan ayam. Biar kuah jadi pekat. Sekali sekala hendaklah digaul balikkan.
- Bila kuah dah pekat bolehlah masuk bahan-bahan hias. Biar 1-2 minit. Kemudian padamkan api.
3 comments:
Fuhhh menarikkkk... yummy
kak rose
dulu2 ayam masak merah ni saya suka makan dgn nasi minyak :)
Kak ROSE, saya pun dah buat menu ni. Bezanya, saya tak boh tomato potong kecil-kecil tu. Saya boh tomato sos terus. hehehehe kes orang malas saya ni.
Ramadhan: Nuzul Quran “bacalah...”
Post a Comment