Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, August 25, 2011

Iftar 24 - ciken chop emergency

Salam semua…. tinggal 5 hari je lagi nak raya dah. jemaah muslimah dimesjid pun makin berkurangan... kalau memula dulu sampai melimpah ketangga kini cuma penuh ruangan dalam dan diluar cuma ada 2 saf.... mungkin ramai yg sibuk buat persiapan raya kan.... bermacam sekut raya kak rose tengok kat blog kengkawan… tp x terdaya la kak rose nak membuat semuanya…. x pandai jugak dan vit m tu banyak sangat! maklumlah posa kan…. kenapa puasa dijadikan alasan untuk x dapat nak buat sesuatu? x baik kan…. ada la jugak kak rose buat sikit2…petang semalam kak rose buat sekut sarang semut dan choc chip… tu yg jadi ciken chop emergency tu….

mulanya mmg nak buat chicken chop untuk iftar, tp bila hubby keja dan busu plak nak bukak puasa diluar bersama kawan2nya kak rose pun simpan balik ayam… ingat nak makan nasi goreng jer… ya la tinggal sorang je kan. tp bila tetiba busu pulak x jadi nak berbuka diluar, kelam kabut la kak rose nak masak. soh dia g bli jer kat param, x mo lak…. nak jugak mama masak… apa sajalah katanya. ha…. kena kerah la tolong mama masak kat dapur. masa tu dah kul 6 dah maunya x kelam kabut kak rose nak siapkan suma tu…. nasib baik sekut sarang semut tu dah last tray nak masuk oben. dan yang paling malang…. lampu kat ruang dapur tu x nak menyala lak! adoyaiiiii!!!! masa ni la ko nak rosak ya lampu. dugaan betul! masak dalam samar2 je la dengan bantuan api dari depan bilik air dan lampu dari cooker hood tu jer….lomantik je cahaya kat dapur tp ati manyak gerammmmm!!! nampak kak rose punya wadges yg geseng tu?....

goreng wedges dalam cahaya lomantik!

chicken chop emergency tu kak rose buat from stretch…. ayam baru nak potong, nak siapkan breadcrumb lg and all the salut2 ayam tu, rebus kentang untuk wedges, pas tu goreng lak dan parut kubis n carrot untuk coleslaw…. sempat buat nasi goreng bodo2 dan goreng popia frozen lg! x lupa air the o panas2…. tp x sempat nak buat blackpepper sos, tu yg cicah ngan sos cili n mayonis jer….phui!! semuanya siap dalam masa sejam…. nasib baik busu tolong mama kemas dapur dan basuh pinggan mangkuk.... cepat keja mama siap!

busu punya portion.... nak coleslaw banyak2 n x mo nasik goreng bodo2 tuh!... sipa tanya apasal amma bubuh sos cili n mayo sikit sangat?.... anak2.... tambahlah sendirik... tu dia, bila dah dah top-up sampai penuh mangkuk tu... x terabes lak! kan dah membazir namanya!

mama punya portion.... x termakan pun nasik goreng tu.... dah kekenyangan! sampai masa terawikh pun rasa letih semacam sbb makan ubat allergic tu mmg mengantuk sangat! nasib baik je x tertdo masa terawikh! ishhh ishhh!!!


4 comments:

ain (sweet thots) said...

masakan mamanya juga yg sedap, ye k.rose ^_^
selamat hari raya, maaf zahir batin.

bintangjauh said...

Salam Kak Rose, cuma ayatan ini sahaja, barisan penulisan Kak Rose yang bersahaja kelakar itu membuat kan hari Ratna penuh dengan senyuman gitu, adore sungguh cara Kak Rose berseloroh .. yang penat lesu terus bertenaga jadinya, power betul ayat-ayatan Kak Rose, ringan rasa perasaan hari ini.

Terus kan cara penulisan yang bersahaja kelakar ya wahai Kak Rose.

Salam manis manis madu.

Uncle Lee said...

Hello Kak Rose, very nice dishes....I love coleslaw and ayam goreng. But first time see with nasi goreng.
So? Your shopping da habis? Sarong kebaya, bahu kurung, handbag baru, designer shoes semua da beli? Read for Hari Raya?
Credit cards da keluar asp?
ha ha ha.
Just joke joke, ya.
You have fun and keep a song in your heart.
Lee.

ainnoraini said...

assalam kak rose..
selamat menyambut hari raya yg bakal menjelma tak lame lagi..

mohon maaf dari saye...maaf zahir dan batin...