berulang2 buat dan berulang2 jugak tepek kat sini...
Bahan-bahan
- 1 cwn beras
- 1 1/2 inci halia di ketuk / titik
- 2 sk serbuk pati ayam / 1 kiub pati ayam
- 300gm isi ayam / 1/4 ekor ayam
- sedikit garam
- 1 liter air
- * GARNISH *
- lada merah/cili kicap
- daun bawang n daun sup
- sedikit mninyak bijan
- isi ayam yang dah disiat2
- kacan tanah goreng
- ikan bilis goreng
- bawang goreng
Cara-cara
- Rebus ayam hingga empuk. Keluarkan ayam dan toskan airnya. Air rebusan ayam jgn dibuang.
- Basuh beras bersih. Masukkan beras dlm periuk lebihan air rebusan ayam. Masak beras hingga kembang, masukkan air sikit-sikit. ** Masak bubur ikut suka lembut mcmmana kita nak
- Bila bubur hampir masak masukkan halia, pati ayam dan sedikit garam.
- Bubur bolehlah dihidang dgn ayam rebus tadi (siat kecil), bawang goreng, lada merah n daun sup. Titiskan sikit dgn minyak bijan. sedap mkn ngan ikan bilis n kacang goreng, cili jeruk atau sambal kicap.
6 comments:
sedapnya bubur nasi , lama dah tak buat, asyik beli yg segera jer , Master Chicken Porridge... hehehe
kalau sedap memang permintaan berkali-kali Kak Rose hehehehe
Sekali sekala makan macam ni memang padu
beli je, lagi mudah, tak yah nak bersilat didapo kan CK.
Betul tu Norlaili... x jemu2!
Andaiannya, bertambah2 makan!
Post a Comment