Lanai Kijang

Lanai Kijang

Tuesday, December 10, 2019

7hb December, 2019

Tahniah, anak mama ayah..

welcome to our family, my daughter in law..

Monday, December 9, 2019

6hb December, 2019

Alhamdulillah...

Dengan sekali lafaz, Allah anugerahkan kami title parents in-law..
syukur padamu ya Allah atas nikmat yang Engkau berikan...

Wednesday, December 4, 2019

Lajunya masa melangkah pergi...

December yang penuh berwarna warni dalam hidup ini...

semuga kita semua akan sampai kedestinasi tujuan dengan Rahmat dan Redho Allah. Aamiin

Tuesday, December 3, 2019

cekodok pisang gebus gebas!

...dan molat molat...😅

Bila tamak membeli pisang, end up cekodok jugak yang jadi mangsa. masa pergi buat marketing tu ternampak lah pisang berangan ni bergantungan di dekat kaunter... since buah2 lain semuanya berbungkus dan tak leh nak pilih pilih dah 😜, so kak rose opt for yang memang kita nampak elok depan mata lah..tu yang beli sampai dua ikat pisang ni... dan memang pisang tak boleh nak simpan lama kan... tapi cekodok ni pun pebret lah... so tak lah membazir pisang tu kan...


dua sikat pisang berangan yang dah jadi cekodok..

Bahan-bahan
4-5 biji pisang berangan
1 cawan tepung gandum
2 sudu Planta atau mentega/minyak masak
3-4 sudu gula pasir
secubit garam
1/2 tsp soda baikabonat

Cara-cara
1. Di dalam bekas, lenyekkan pisang bersama mentega, gula dan garam. Kemudian masukkan soda bikarbonat, dan tepung gandum sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu lembik. Ini kerana supaya apabila menggoreng, ianya tidak terlalu lembik dan gebu.
2. Di dalam kuali yang berisi minyak panas , masukkan adunan pisang secara perlahan-lahan. pastikan api sederhana digunakan. golek2 kan selalu supaya dapat cekodok yang bulat2..
3. Goreng sehingga warna keemasan dan terapung. balik2kan selalu. Toskan lebihan minyak dan hidangkan panas-panas

Monday, December 2, 2019

Sunday, December 1, 2019

Hello December...

Selamat datang Disember,
Semuga dipermudahkan segala urusan



Aamiin...

Wednesday, November 27, 2019

Saturday, November 23, 2019

Rebus telor masin 2 minit jer

Asalamualaikum dan salam hujung minggu buat semua..

 hari tu kan kak rose buat tayangan amal nasi kerabu bunga telang tu... dan ini lah dayang pengiring pada nasik tu.. telor masin yang kak rose rebus cuma 2 minits jer bila guna periuk noxxa . mudahkan..

 setkan hp 2 minit dan tunggu lah sampai bunyi tet tetttt... release the steam dan taraaa... masak lah dah tu..

alaskan periuk dengan tuala basah. basuhkan telor bersih2 dan masukkan dalam periuk, tutupkan dan laraskan tombol pada pressure dan set 2 minit...

Wednesday, November 20, 2019

Saturday, November 16, 2019

Minum petang kami...MMA

macam-macam ada... tapi mostly ready made jer...
kerajinan tukang dapo memang dah hilang dan tak jumpa jalan pulang..
so mostly store bought snacks lah yang jadi pilihan..
jemputlah jamu mata jer ya..

 popia daging from az-zain... sambil2 BMF kannn

  fries yang 😋😋, tapi tak boleh la makan selalu kan...

 home made keladi goreng cicah sambal kicap jawa yang ummmph!

 marina tempura ni memang pebret lah..

 pisang goreng crispy dari restoran azira..

marina tempura n popia kentang pulak..

 kuih bom inti kelapa, bli dari kawan yang buat business homemade frozen food.

 pisang goreng, tapai ubi dan bubur pulut hitam, beli jer....

 lempeng pebret cicah dengan sambal tumis sedappp

 jagung manis pebret from pasar malam, kerepek ubi masin dan muruku duri, katanya!

 tuna mayo panini dari sk... sedap!

 
 again... stock up lagi dan lagi...

kuih bom inti red bean paste pulak... sedap sangat.

Thursday, November 14, 2019

Jom exercises tangan....

Asalamualaikum dan salam khamis buat semua..

 since hari tak de kelas mengaji dan juga kuliah petang, so baik lah guna kan masa yang ada dengan something yang berfaedah. gitewwww khenn? nak buat apa pulak tu? jom lah mulakan buat tat nenas kerang yang sangat amik masa nak membuatnya nih. maklumlah keras tangan, jadi buat kerja apa pun semuanya lambatttt... tak per la kan... pelan2 buat. sikit2 nanti lama siaplah hendaknya.. nak menggentel inti ni pun amik masa gak... camner tak amik masanya sbb bila ada phone in between buat kerja, paham2 jer la kan...

separuh lagi nak bentukkan untuk nanti nak memudahkan kerja bila nak letak dalam doh tu... semuga kak rose terus rajin nak siapkan seratus botol of gift ni. Insya Allah...

Wednesday, November 13, 2019

Pizza hut to the rescue

time tukang dapo sangat tak rajin...
2 large super supreme with extra cheese topping
tapi kan macam kureeeeng jer kan..
suka kau lah labuuuu... asal perut kenyang
dan tukang masak boleh rilex2, tak perlu bersilat didapo!
Alhamdulillah denga rezeki Nya.

Tuesday, November 12, 2019

Cek mek molek

Asalamualaikum dan salam selasa..

 kesian kan keledek yang kak rose beli tapi terbiar jer kat dapo tu... seakan nak bercambah pulak dah jadinya... so sebelum berakar dan pokok panjang menjalar didapo, jom lah jadikan sesuatu yang boleh mengenyangkan.. memula tu nak buat kuih keria macam yang sedang viral tu, tapi bila pikir2 malas lah pulak nak menyira dengan gula merah tu... dan lagi satu, takut pulak tak menjadi siranya tu... so paling mudahnya buat jer cek mek ni...dah tentu sedap dengan gula yang cair dalamnya tu. sebelum pergi kuliah dan mengaji petang tu kak rose dah rebus dan lenyekkan siap2. balik petang tu tunggal nak gaulkan dengan tepung dan bentukkan.... dan inilah kejadiannya... selamat dinikmati dengan secawan nescafe o kosong dipetang2 hari..

meh kak rose kongsikan resepinya...

Bahan-bahan ( 12-13 biji )
  • 2 cawan ubi keledek(yg telah direbus dan dilecek)
  • 1 cawan tepung gandum
  • gula
  • minyak untuk menggoreng
  • (kak rose tambah 1 sb tepung jagung... sbb ada baca komen kat bawah tu untuk rangupkan cek mek molek tu)

Cara-cara

  1. Gaulkan ubi dengan tepung sehingga jadi doh yang lembut
  2. Bahagikan kepada 12 bahagian. Buatkan bentuk bulat.
  3. Leperkan doh kecik tadi. Kemudian masukkan 1 sudu kecil gula- kalau tak mahu manis boleh kurangkan sukatannya.
  4. Tutup rapat-rapat supaya gula tak keluar semasa menggoreng.
  5. Panaskan minyak. Goreng dengan api sederhana sehingga masak/perang.

Monday, November 11, 2019

Pebret sepanjang masa..

pisang kaki a ka persimmon dan teman sepiringnya..

 fresh persimmon... sweet n crunchy

 bersama digandingkan dengan red and green seedless grapes

 with pisang berangan dan sour plum yang manis!

buah apa pun... memang tak pernah tolak lah  kak rose ni...

Saturday, November 9, 2019

Makan2 di tcrs

Alhamdulillah dengan rezeki yang Allah berikan...

 pai tee, bendi dan kerabu mangga..

malas2 weekend lunch for three of us...Alhamdulillah kenyang.

Friday, November 8, 2019

2 minit jer...

Asalamualaikum dan salam Jumaat yang dingin..
hujan rahmat yang turun dari awal pagi masih belum reda..

 hasil dari rebusan telor 2 minit tu... kisahnya hari jumaat lepas kak rose buat majlis bacaan surah Al-Kahfi kat rumah... lama jugak rasanya tak buat majlis ni kat rumah kak rose kan.. so bila tanya kat ketua muslimat untuk minggu tu tak de yang booking slot tu, kak rose pun amik lah giliran tu... dan menu yang mudah yang kak rose sediakan untuk breakfast lepas majlis tu cumalah nasik lemak ni. dan nak kongsikan cara paling mudah dan cepat nak sediakan telor rebus tu... kalau nak goreng tak terdaya la pulak nak sediakan awal2 sbb mengaji stat pukul sembilan pagi.. so yang paling mudahnya, rebus jer la kan.. rebus telo 2 minit dan masak nasik 7 minit. mudahkan dengan noxxa!

 2 minits jer dalam periuk noxxa ni.. memula basuh bersih2 telor dan alaskan dasar periuk dengan tuala basah. masukkan telor dan tutup, laraskan tombol pada pressure dan hp 2 minit. tunggulah sampai bunyi tet tet tet tetttt..

30 biji at one go... tapi ada sebiji yang pecah sungguh tu agaknya telor yang kak rose amik dari dalam peti...so kena pastikan nak rebus ni kena telor yang berada pada suhu bilik kot... kot kot pulak kan, sbb nya mengaji tak abes la tu... so lain kali tahu lah kan...

 
 bila kopek pun cantik halus mulus jer kejadiannya.... tapi kan, kak rose biarkan telor tu sejuk baru alihkan dari periuk tu... so agaknya suhu panas tu membuatkan telor macam overcook sbb ade garis hitam kelabu diantara kuning telor tu kan..so rasanya kena keluarkan sebaik saja off kan periuk tu. seklai lagi ngaji tak abes la ni!

telor rebus 2 minit bersama dayang pengiring untuk nasik lemak dimajlis bacaan Surah Al-Kahfi pagi jumaat yang lepas... telor rebus 2 minit, sambal tumis sedap, fillet ayam goreng bersama kacang panjang, ikan bilis dan kacang goreng dan jugak timun. Alhamdulillah, 2 periuk penuh noxxa nasik lemak abes dengan jayanya. terima kasih kawan2 yang sudi datang bersama untuk majlis bacaan mingguan surah Al-Kahfi kita..yang tak dapat datang tu, nanti Insya Allah kak rose buat lagi lain kali ya..

Thursday, November 7, 2019

Jenis sayur dan khasiatnya...

Terima kasih majalah Rasa yang kongsikan di fb
dan kak rose kongsikan kat sini pulak ya..