Bahan-bahan
* 1 ikat kangkung segar
* 1 tangkai cili merah(nak pedas,bubuh la cili padi ikut citarasa)*
* 2 ulas bawang merah*
* 1 ulas bawang putih*
* Segenggam udang kering*
* Garam dan perasa(ajinomoto) secukup rasa
* Minyak masak secukupnya untuk menumis
Cara2
# Potong kangkung mengikut citarasa,bersihkan dan toskan.Bahan2 yg bertanda * ditumbuk hingga hampir lumat (kak rose blend guns blender yang kering tu)
# Bila minyak sudah panas,tumis bhn2 yg dah ditumbuk tadi dan kacau hingga naik bau atau sedikit kekuningan..
# Masukkan garam dan perasa. Kacau jap then masukkan kangkung.
#
Gaul rata dan kacau sehingga masak(jgn terlampau masak,x sedap plak)
Bagi yg suka berkuah tu,leh bubuh sedikit air dan bila kuah dah mendidih
padamkan api..
# Hidangkan segera dengan nasi panas
Lanai Kijang
Tuesday, December 1, 2020
Kangkung goreng udang kering
lama sangat tak masak kangkung, sesekali makan sedap pulaknya makan dengan nasik panas2...
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
1 comment:
masak kangkung ni kena potong dia cerma2 tu yang kadang malas sikit, tapi rasa dia sedap!
Post a Comment