Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, December 24, 2020

Pepes ayam

 first time mencuba buat ni...

sapa pernah makan pepes ayam ni? ia seakan otak2 lah kalau tak salah kak rose. ade pernah beli yang frozen rasa dia ok jugak lah tapi sangat comel2 jer bungkusan nya... rasanya yang kak rose buat ni sebiji boleh jadi 4 bungkus kot... memang comel sangat. ker memang cam tu saiz bungkusannya tu? entah lah.. tapi memang tak puas lah makan sbb kecik cenonet sangat @rm1.40 sebiji... so cari resepi jom lah buat sendiri... rasa dah ok tapi bentuk memang beso macam tuannya baru lah puas makan! jom tengok resepi yang dikongsikan kat fb... kak rose tepek kat sini pulak. terima kasih.
kak rose guna 2 keping boneless dada ayam dan kisar hancur macam ni...
pas tu gaulkan rata dengan telor
isi ayam campur telor tadi gaul pulak dengan sambal yang dimasak tadi... lupa amik gambo lak sambal tu!
tak pandai nak membungkus macam kuih koci, boleh lah kot bungkus cam ni jer...
kukus 20 minit pepes yang dah dibungkus tadi.. panas2 nih. baru turun dari kukusan
dan masa nak makan tu panaskan atau bakar dulu... masa ni kak rose bakar dengan daun sekali, tapi kali kedua tu buang kan daun pisang tu dan bakar atas kuali macam ni.. rasanya lebih sedap pada kak rose ler!

RESEPI PEPES AYAM 🐔
Bahan²
Isi ayam bahagian dada - dikisar
2 biji telur
2 sdb ketumbar**
2 sdb jintan manis**
2 sdb jintan putih**
3 btg serai**
5-6 ulas bawang merah**
3 ulas bwg putih**
4 biji buah keras**
1 inci halia**
1 inci kunyit**
Segenggam cili kering**
2 kiub ayam
250 ml santan kara
Secukup rasa
Garam, gula
Daun pisang utk membungkus
 
Cara²
Blend semua bahan² bertanda ** kecuali isi ayam dan telur hingga lumat dan tuangkan dalam kuali, masukkan sedikit minyak, kiub ayam, secukup rasa, garam, gula dan santan.
Kemudian masak semuanya hingga pekat dan sejukkan sambal.
Isi ayam kisar digaul dengan telur, setelah sambal sejuk campurkan dengan ayam kisar tadi. Gaul rata² isi ayam dan sambal. Pepes ayam ni nak rasa pedas² manis.
Letakkan 1 sdk adunan pepes atas daun pisang dan bungkus mcm kuih koci kemudian kukus selama 20 minit.
Masa nak makan bakar sekejap atas dapur. Makan panas², sedapnya

 ** baca kat komen2 tu, resepi ni untuk 6 keping dada ayam, kak rose buat dengan 2 keping jer jadi pepandai lah nak adjust bahan2 tu ya..