Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, June 21, 2015

Sayur campur sos tiram

 sayur mayur untuk berbuka semalam.... mulanya buntu jugak nak masak cauliflower ni... tapi nasibbaik ade cik google kan... tak terpikir pun nak masak cenggini, tapi bila cik google bawak kak rose selongkar dapo Paty's Kitchen untuk resepi sayur campur yang sedap ni.... meratah je sudahnya. mohon kak rose kongsikan kat sini ya resepinya.

 Bahan bahan


1 pokok brokoli di potong ikut bunga (kak rose x de, gantikan dengan sawi)
1 ketul kecil bunga kobis dipotong ikut bunga
1 batang carrot di hiris bulat
100 g jagung muda
150 g udang hidup dibuang kulit
3 ulas bawang putih dicincang halus
1 sdb tepung jagung dibancuh dengan
2 sdb air 2 sdb sos tiram 1 cawan air
2 sdb minyak masak
beberapa titik minyak bijan
lada sulah garam dan perasa secukupnya
 




1 pokok brokoli di potong ikut bunga 1 ketul kecil bunga kobis dipotong ikut bunga 1 batang carrot di hiris bulat 100 g jagung muda 150 g udang hidup dibuang kulit 3 ulas bawang putih dicincang halus 1 sdb tepung jagung dibancuh dengan 2 sdb air 2 sdb sos tiram 1 cawan air 2 sdb minyak masak beberapa titik minyak bijan lada sulah garam dan perasa secukupnya Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ


Cara

Celurkan semua sayuran tos dan susun atas pinggan ( jangan terlalu lama celur)
Panaskan minyak dan tumis udang sehingga berubah warnanya
Masukkan bawang putih dan biar seketika
Masukkan sos tiram dan 1 cawan air..
Biar agak mendidih masukkan perasalada sulah atau kube pati ayam
Biar seketika dan masukkan bancuhan tepung jagung
Titik minyak bijan dan bila kuah agak pekat sedikit angkat dan curah atas sayur yang dicelur tadi


2 comments:

♥♥azatiesayang ♥♥ said...

Sama la juadah kita semalam Kak Rose...ada udang gak..hehe

Blogger said...

Did you know you can create short urls with OUO and make cash for every click on your short urls.