Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, June 17, 2015

Kuey teow sup simple

 ni masak untuk lunch semalam... masak dengan apa yang ade, tak de daging kak rose guna meat ball pun boleh jer kan. kita yang buat dia, suka suki apa nak letak dalam tu. since tekak yang bengkak tu tak elok lagi kena la makan yang lembut2 dan berkuah...maka jadilah kuey teow sup bodo2 ni... ade baki lagi kuey teow ni, nanti kak rose nak cuba buat kuey teow kungfu pulak...

Bahan2nya: 1 genggam Kueh Teow 1 pokok sawi sepotong kobis 2 keping carrot- ini liena tak letak pun sbb malas nk potong 1/2 biji cili merah besar 2 ulas bawang putih- diketuk 2 ulas bawang merah-dihiris minyak untuk menumis 1 mangkuk air 1 s/k pati ayam garam, aji-ikut sukalah 1 biji telur 1 potong sosoj 5 biji berbola/fishball Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ
 
cara kak rose yang simple dimple nak buat ni...

Bahan-bahan:
2 genggam kuey teow - bilas dan toskan
10 biji bebola daging
1 rumpun sayur sawi, sedikit kubis
1/4 batang lobak merah - hiris nipis
2 ulas bawang putih - pecahkan
1/2 labu bawang besar - mayang
1/2 sudu teh serbuk lada hitam
1 sudu serbuk pati ayam maggie
air secukupnya

Cara:
1. Tumiskan bawang putih, bawang besar, bebola daging dan lobak merah. masukkan air dan biarkan seketika.
2. Masukkan sayur sawi, kuey teow, lada hitam dan serbuk pati ayam maggie. Jangan biarkan terlalu lama. Setelah mendidih dan sayur sawi berubah warna, tutup api.
3. Hidangkan bersama taburan daun sup.
4. Jika suka bolehlah makan bersama lada kicap.
Bahan2nya: 1 genggam Kueh Teow 1 pokok sawi sepotong kobis 2 keping carrot- ini liena tak letak pun sbb malas nk potong 1/2 biji cili merah besar 2 ulas bawang putih- diketuk 2 ulas bawang merah-dihiris minyak untuk menumis 1 mangkuk air 1 s/k pati ayam garam, aji-ikut sukalah 1 biji telur 1 potong sosoj 5 biji berbola/fishball Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

Copy and WIN : http://ow.ly/KNICZ

6 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Sedapnya kak rose..
Selamat berpuasa ye kak rose :)

adda syuhada said...

Assalamualaikum..
Salam Ramadhan ye..
Sedap nampak kuew teow sup..

Kak Rose said...

Selamat berpuasa jugak buat Yati sekeluarga

Kak Rose said...

Waalaikumsalam adda syuhada,
Salam Ramadhan dan selamat berpuasa juga ya.

Blogger said...

Did you know that you can create short urls with AdFly and make money from every visitor to your shortened links.

Kisah MamaIqram said...

Sangat memberi manfaat. Anak tengah demam ni.Terima kasih share resipi.