Lanai Kijang

Lanai Kijang

Monday, February 2, 2015

Tropfest SEA



 Asalamualaikum dan salam pagi isnin yang panas terik kat Penang ni... pagi lagi matahari seakan panas membakar, syukur dan terima kasih Allah yang memberikan segala nikmat yang tak terhingga ini. semalam lepas balik dari Kulim kami singgah kat Padang Kota ni... mulanya memang tak amik kisah dengan apa festival yang ade kat sini.... maklumlah kita ni tak rajin nak berpesta2 cam ni, apa lagi kalau memalam... tapi sbb dah singgah kat tempat keja en asben yang berhadapan dengan padang kota ni, tumpang solat dan lepas tu g lah berjimba2 kat sini...


 masa kami sampai kat Tropfest SEA Short film festival ni, CM Lim Guan Eng tengah diinterview, so dapatlah nak snap gambar ni... tapi sayang segala DSLR tak leh nak bawak masuk, so capture gambar dengan kamera cap ayam jer la... since ni adalah world festival dan jugak untuk Guinness Book of Record purpose, so segala registration untuk kemasukkan pun guna borang yang style mat salleh punya yang ade first and last name tu dan segala peraturan pun strictly kena ikut!

 map untuk memudahkan visitor...tapi kak rose tak de masa nak ronda2 semua tempat ni, tengok pun kejap jer, cuma dapat tengok a few film jer yang sempat ditayangkan... the first one shown is from Cambodia titled Colourful Knots, and bila google pagi ni, filem ni lah yang berjaya memenangi anugerah best short film. Congratulation to Polen Ly, the director n producer of this short film. mmg touching sangat kisahnya....The knots of friendship are tightened by different colours.


4 of us dengan gelang registration.... ayah, mama, busu n udin. balik dari festival tu terus g makan and on the way balik rumah tu jalan semua stuck, jammed gila! lagi dengan banyaknya tuhan hindu yang dibina ditepi2 jalan sepanjang jalan yang sedia sempit dan sibuk, menambahkan kesesakan jalan2 kat penang ni... kelapa juga ade berguni2 ditepi jalan... ready for tomorrow perayaan thaipusam. Happy Thaipusam to all hindu friends....

suker, suker.... semua orang dapat kipas merah ni. macam kaler CNY jer kan? kebetulan ker?

2 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Dah jadi warga Penang sekarang Kakrose.. kena lah lalui kesesakan jalanraya di Penang tu kan.. :)
Memang cantik lah kipas tu kakrose.. pos satu kat CH ehe :P

Kak Rose said...

sakit kepala tengok traffic kat sini Yati... hari2 cramp!