Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, October 12, 2014

Kuey tiaw tomyam super duper pedas!

 ari ni konon nak mencuba buat kuey tiaw tomyam dengan pes yang beli di Rantau Panjang ari tu... mintak tolong cik google cari2 resepi yang guna pes ni tak de jumpa pulak... so tawakal Allah je lah nak guna, ikut sukatan yang dia bagi kat botol tu...

 Direction:

Put 3 spoonfulls of paste in 2 cup of boiling water.
Add shrimp or fish or chicken n mushrooms.
Bring to boil n ready to serve.

senang jer kan! dan spoonfull tu kak rose guna sudu makan, sambil harap2 dalam hati tu kata kalau banyak paste ni mesti tambah sedap la kan.... bila dah masuk semua bahan yang suka suki kak rose nak letak, time untuk nak merasa la kan.... dan Bismilahirohmannirohim......tu diah!!!!! pedas berapi! super duper pedas buat oarng yang memang tak tahan pedas macam kak rose ni!

 walaupun sedap tapi tersangat lah pedasnya.... so kak rose pun memandai alter dia ikut tekak sendiri.... tambah lagi 2 cups of air, garam n gula untuk nak bagi kurang pedas tu. boleh la nak menikmatinya bila dah kurang pedas tu.... tapi kurang puas ati dengan cubaan kali ini. pas ni entah bila lagi la pulak nak mencuba. rasanya yang kak rose buat homemade  dulu tu lebih sedap pada tekak kak rose sbb kurang pedas!

tamak masa membeli, tak nak bli botol yang kecik comel tu terus jer amik yang saiz besar ni... agaknya lepas ni kena pandai2 nak suaikan dengan tekak sendiri kan! kalau ade kengkawan kat luar sana yang pernah guna paste ni marilah kongsikan dengan kak rose resepinya....

No comments: