semangkuk sagu gula melaka versi malas.... lepas basuh n tapis terus masuk dalam loyang n sejukkan. nak makan, sendukkan dalam bekas dan curah santan n air gula merah, siap! resepi dari rossitamz, mekasih ya dan kak rose kongsikan kat sini lagi...
Bahan-bahan ( 6 orang )
- Bahan A :
- 2 cawan sagu
- 5 cawan air
- Bahan B :
- 3 cawan santan
- 1/2 cawan gula pasir (kak rose omit this one)
- 1/2 sudu kecil garam
- Bahan C :
- 1 keping gula Melaka @ 1 cawan gula merah
- 1 cawan air
- 1 helai daun pandan
- Cara-cara Adunan A : Panaskan air hingga mendidih. Bersihkan biji sagu dan masukkan ke dalam air mendidih.
- Masak hingga sagu menjadi jernih. Angkat dan cuci dengan air sejuk sehingga hilang kanjinya.
- Masukkan ke dalam acuan2 kecil dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan B : Panaskan santan, garam, daun pandan dan gula hingga mendidih.
- Buang daun pandan dan sejukkan.
- Cara-cara Adunan C : Masakkan gula Melaka, daun pandan dan air hingga gula hancur.
- Buang daun pandan, tapiskan dan biarkan ia sejuk.
- Cara menghidang : Keluarkan sagu dari acuan2 kecil dan letak dalam mangkuk @ pinggan menghidang.
- Curahkan Adunan B, diikuti oleh Adunan C.
- Siap untuk dimakan!!!
4 comments:
mmg sedap..anak2 suka makan..tambah2 simpan dalam peti ais..laju ajer
sedapnya...
Rizziela...kak rose pun suka makan sejuk2... nyaman jer!
adda syuhada.... he he he sedap untuk menambah lemak jugak!
Post a Comment