Lanai Kijang

Lanai Kijang

Wednesday, October 8, 2014

Out of curiosity.... Cochinchin gourd.

 out of curiosity, cuba jugak google cari jugak buah apa sebenarnya ni.... bila dah surrender, barulah terjumpa... memula tu cik google tunjuk kat wiki indonesia... buah tepurang namanya dan dari situ baru lah dapat nama sebenarnya dan berjuta gambar buah ni ade dalam internet!... tu la bila tak tau nama, nak cari pun susah kan... tapi kan usaha tangga kejayaan, big clap untuk diri sendiri... sbb dah berhari2 mencari baru pagi ni jumpa nama buah ni!

Dari Wikipedia bahasa Indonesia

Tepurang atau pupia (Momordica cochinchinensis) adalah sejenis tumbuhan buah anggota suku labu-labuan (Cucurbitaceae) yang berasal dari Asia Tenggara. Tumbuhan ini masih berkerabat dengan peria. Nama lainnya adalah pakurebu (Sulawesi), teruah atau torobuk[1]. Di Vietnam ia dikenal sebagai gấc. Orang Cina mengenalnya sebagai mùbiēguǒ (). Dalam bahasa Inggris disebut sebagai Baby Jackfruit, Spiny Bitter Gourd, Sweet Gourd, atau Cochinchin Gourd.

Tumbuhan merambat, dapat ditemukan mulai dari hutan-hutan dataran rendah (sampai ketinggian 1000 m) di Indocina hingga Australia bagian timur laut. Buahnya dijadikan sebagai makanan spesial di Vietnam pada perayaan Tet karena hanya tersedia pada musim tertentu. Ukuran buanya agak membulat, seukuran bola tenis dengan permukaan bergerigi, seperti buah durian atau peria, namun berwarna merah cerah. Rasanya agak pahit.

Buah ini diketahui sebagai sumber vitamin A yang sangat baik, demikian pula bijinya.


 ni la rupa cross section buah ni...buah labu api? tepurang? Momordica cochinchinensis? Baby Jackfruit, Spiny Bitter Gourd, Sweet Gourd, atau Cochinchin Gourd. huh!!!! banyaknya nama dia. kak rose x pernah jumpa pulak buah ni kat sini....


ni gambar yang kak rose amik masa kat pasar di Narathiwat tu... tapi sbb penjual tu asik cakap siam jer jadi kami tak tau apa yg dia explain.... cuma tau dia kata labu api! bila balik sini baru boleh google puas2...dan akhirnya terjumpa jugak....siap cari resepi yg guna buah ni dari sini. mungkin nanti boleh try masak pulut dengan buah ni...

4 comments:

nasa mulia said...

wah gigih kak rose buat kajian...thanks for the info....tak pernah jumpa lg buah ini.

Kak Rose said...

nasa mulia, sbb nak tau sangat... penjual tu tak tau nak explain, dia cuma cakap bahasa Thai je!

Seri7ujuh said...

tak pernah tengok buah ni..bolehlah cuba semai bijinya....

zana fahmi said...

Zana tak pernah tengok kakrose buah ni..
memang susah nak google kalau tak tau nama kan?