Lanai Kijang

Lanai Kijang

Saturday, October 25, 2014

Asam pedas berempah dengan mangga muda

 Salam Maal Hijrah buat semua.... tahun baru kak rose sajikan dengan asam pedas berempah ikan kerisi campur mangga muda yang kak rose masak semalam. dah lama teringin nak buat bila terpandang kat blog Azlita masam manis tu, tapi ade je tapinya kan...bila ada ikan mangganya pulak tak de, jadi kena tunggu sampai semua bahan ada barulah menjadi gulai asam pedas ni.... gulai ni sangat rich dengan segala neka bahannya, tu yang menjadikannya sangat sedap dan pekat.... tapi termasam la pulak untuk kak rose yang memang tak berapa suka yang masam2. mangga putik yang kak rose guna ni sangat lah masamnya! apa pun meh tengok resepinya, kak rose cnp dari blog Azlita, mekasih ya.

Resepi Oleh : Pak Engku
Rujukan : Santapan Gulai Tradisi

Kepala ikan merah ~ boleh juga tambahkan beberapa keping isi ikan (kak rose guna ikan kerisi)
3 biji mangga muda ~ di belah 4 dan buang bijinya
2 kuntum bunga kantan ~ yg ni ita tak letak sebab tak ada (kak rose pun x de)
3 sudu besar rempah kari ikan Babas
3 tangkai daun kesum ~ lagi banyak lagi harum
1 batang serai ~ di ketuk
Rempah tumis ~ kulit kayu manis, bunga lawang, cengkih dan biji pala
2 sudu teh halba campur ~ biji sawi, halba dan jintan putih
100 ml minyak masak
sedikit gula melaka (kak rose guna gula putih)
Garam dan gula secukup rasa
Minyak untuk menumis
air secukupnya

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
10 tangkai cili kering
2 inc kunyit hidup
2 inc halia
5 tangkai cili merah
3 inc belacan (gantikan dengan 1 kiub pati ikan bilis)
2 biji tomato

Panaskan minyak dalam kuali atau periuk
Tumiskan halba campur dan bahan tumis hingga harum
Masukkan bahan kisar, serai dan masak hingga garing dan terbit minyak
Masukkan pula serbuk kari ikan dan air asam jawa, masak lagi hingga rempah garing
Tambahkan air secukupnya dan biarkan kuah mendidih
Bila dah mendidih, masukkan mangga muda, daun kesum dan gula Melaka
Biar merenih sebentar dan mangga layur
Perasakan dengan garam dan gula dan boleh tambahkan maggi cukup rasa jika suka
Akhir sekali masukkan kepala ikan merah
Renihkan hingga ia masak sempurna
Sedia di hidangkan

2 comments:

inahar ali said...

salam rindu kakrose..lama sy tak melawat sini..pekabo? asam pedas tu sungguh menggoda tau!

Kak Rose said...

Dr. Ina, kak rose baik2 saja...cuma berkembang dengan pesatnya sbb asik masak n makan2 jer! he he he