Bahan-bahan
- 1 kg ubi - potong spt nak merebus dan bersihkan.
- 4 sb ketumbar* - hana campur jintan tp lebihkan ketumbar
- 3 biji bwg merah*
- 3 ulas bwg putih*
- segengam ikan bilis*- lagi byk lagi best.. (kak rose nyer terlebih suda....)
- sedikit kunyit
- garam secukup rasa.
- Sedikit minyak untuk menumis
- Tumbuk bahan*.
- Tumiskan bahan* dalam kuali hingga berbau harum..dan masukkan garam
- Masukan ubi dan gaul rata
- Masukkan air hingga paras ubi/menutupi ubi
- Tutup kuali, dan biarkan sehingga ubi empuk.
- Apabila air ubi hampir kering, buka tutup kuali dan kacau rata supaya tidak hangit.
- Kacau perlahan sehingga air ubi kering.. tutup api
4 comments:
mak saye penah buat kak..memang sedap..hhmm..lame tak makan..
wong jowo memang orak kelalen iki
MamaDhia, sedap pada yang suka ubi..
Amie, kadang2 pengen mangan seng koyok ngene! enak!
Post a Comment