Lanai Kijang

Lanai Kijang

Thursday, February 28, 2013

Nak share..... panggilan dari +370

salam dan selamat pagi kawan2 semua.... pagi ni saja nak share no. panggilan yang kak rose terima diawal pagi tadi.... tengok tu..... 0349 hrs.... tengah syok tido tetiba ada call cam ni mesti berderau darah kan... terus bingkas bangun dan tengok missed call tu..... mmg nak menyumpah jer rasa bila tengok no. tu. nasib baik sebelum ni ada terbaca tentang panggilan missed call dari no2 yang cam ni. meh kak rose sharekan apa yang kawan kita ni sharekan di blognya... mekasih share ya...

Ada orang yang menerima panggilan dari +375602605281, +37127913091 atau sebarang nombor yang bermula dengan +375 atau +371 atau 081, hanya satu deringan dan terus putus dengan meninggalkan pesanan "missed call". Jika anda membuat panggilan semula ke nombor tersebut, anda akan dicaj sebanyak $15 - $30, dan semua senarai contact akan disalin dalam masa 3 saat. Jika anda mempunyai maklumat akaun bank dalam telefon pintar anda, mereka boleh menyalinnya. Kod +375 dari Belarus dan kod +371 dari Latvia. Jangan jawab atau panggil balik nombor2 tersebut. 
Saya search tadi dan saya dapat kenyataan di atas, jadi saya nak kongsilah sebab saya dah 2 kali dapat panggilan daripada nombor +37091009110. Saya tak tau dari mana dan saya rasa pelik. Bila search kod +370 dari negara Lithuania. Ni memang kes menipu ni. Saya x ada sedara x ada kawan duk sana. Memang missed call je dia bagi. Tapi memang saya x call back...Bahaya. Kalau sesiapa ada maklumat tentang hal ni bolehlah kongsi. Macam2 hal sekarang orang nak menipu.

ni kak rose cnp dari laman web telekom malaysia - senarai no. kod panggilan antarabangsa...

 macam2 cara orang nak menipu sekarang ni kan..... so berhati2 lah kalau kawan2 terima panggilan dari no2 yang tidak diketahui.... harap2 kita semua tidak akan terjebak dengan kes penipuan cam ni. In shaa Allah.

13 comments:

CAHAYA HIDUPKU (Nur Hayati) said...

Terima kasih sharing kak rose...

Betul tu kak rose.. nak hidup senang menipu lah kerja dia orang...

Gee® said...

Owww...ye ke! terima kasih byk2 kak rose kongsi info... sy mesti berhati2...

Anna Da Lady said...

tq for sahring this info...kekdang kita tak sangka akan terkena...memang kena get ready :)

D Yatie said...

Thanks kak rose... :)

Mila@Rimbun said...

bahaya tul camni... kena tgk betul nombor tuh before jawab kan

Kak Rose said...

sama2 yati... kena berhati2 ni!

Kak Rose said...

Gee, PDRM pun dah akui ada penipuan cyber ni..

Kak Rose said...

Anna, harap2 x terkena lah ya...

Kak Rose said...

D Yatie, sama2

Kak Rose said...

Mila, berhati2 la ya. betul tu. kena tengok no baru jawap...

asparaguswhite said...

Thanks for sharing , pernah jugak i dpt missd call camni tapi memang tak layan pun..hmm kena beringat.

Dol Berambus said...

Sy br trima miss call dr russia... Mungkin ini jg jaringan pnipuan...

Dairyummu said...

saya pun baru terima panggilan dari russia baru tadi .. +7 730 02691 Russia hairan sungguh