bila dapat beli kelapa putih yang sangat muda, terus la kak rose buat inti dan simpan.. kak rose beli sampai 1 satu kg kelapa putih ni... ya la sllu dapat kelapa putih yang dah tua, bila kali ni dapat yang lembut boleh la beli banyak2 dan simpan... untuk kegunaan nanti2... teringin jugak nak buat badak berendam guna inti ni, tapi adekah kerajinan itu nanti? only time will tell, menjadi atau tidak!
anyway, kuih ketayap ni menjadi sangat sedap dan istimewa sbb intinya yang mabeles.... en asben pun terass kelainan bila makan kuih ni... kembang idung tukang masak! terima kasih pada hana yang kongsikan resepi kulit dan izah untk resepi inti tu... kak rose kopi kan kat sini ya..
Bahan-bahan untuk kulit:
sumber: Hana
*1 biji telur
*2 cawan tepung gandum
*1/2 sudu teh garam
*2 cawan air
*1 sudu besar air pandan
*sedikit pewarna hijau
minyak untuk mendadar
Cara-cara
Blend semua bahan yg bertanda *.
Lengserkan minyak atas kuali. Dan dadarlah adunan tadi hingga masak.
Angkat. Masukkan inti dan gulung.
Siap dihidang.
Bahan untuk inti
sumber:izahdaut
1 biji kelapa parut
setengah ketul gula kabung
3 sudu gula pasir
setengah cawan air
2 helai daun pandan
Caranya:
Masak air bersama kedua dua gula dan daun pandan sehingga hancur.
Kemudian masukkan kelapa. Gaul sehingga kelapa sedikit kering dan
berminyak. Angkat dan sejukkan.
1 comment:
sedapnyer..
Post a Comment