Lanai Kijang

Lanai Kijang

Sunday, May 22, 2016

Hot spring LWOT


 
sambung kisah hari sabtu lepas, family day tempat keja en asben... berjimba2lah kami di hot spring lost world of tambun ni.. jauh jugak bila drive dari penang... tapi berbaloi la jugak biarpun jauh.. amik gambar dari entrance ni, ingatkan ada la separate entrance untuk nak kesini... tipah tertipu rupanya... ya la sudah pasti cuma ada satu pintu masuk untuk semua kan...  jakun gitu!

 
 bila dah masuk, ni entrance ke hot springs n spa tu... tapi tak la nak jalan dan berendam semua tempat tu... cuma jalan2 dan amik gambo jer... tak kuasa nak berbasah2..

 the main pool kat situ... ada tiga pool dengan berbeza suhu kepanasan airnya.... yang ni tinggi sungguh air terjun dia kan...

 sapphire pool, kolam dengan suhu air yang panas sekali... 45 deg C...

 amethyst pool dengan kepanasan 43 deg C... ramai yang berendam kat sini...

 topaz pool ni agaknya very mild, tu tak de yang nak berendam kat sini..

 crystal pool ni terletak berasing dengan yang tiga ni... tempat pulak agak tersorok.... masa kak rose singgah, tak de se orang pun kat sini... tak panas ker airnya? entahlah... tapi ada jer tulis kat tepi tu suhu air kat kolam ni ialah 41 deg C.

3 comments:

Jueliza Jamani said...

ehh ada pool baru yg air terjun tu yer...

Kak Rose said...

Baru ker yg tu, tak tau la pulak... tp yang pasti akan ada banyak lagi yang baru,sekarang ni tengah under construction.

Seri Kandi Di Tanah Jauhar said...

sedih betul sy.. dah 16 tahun ulang alik ke Kedah tak pernahnya dapat singgah kat sini.. huhu